Ото Хан и радиационната химия

Немският  химик Ото Хан е  един от основоположниците на радиационната химия. Хан е роден на  8 март 1879 година.   Много години от  живота си Хан отдава на научните изследвания и упоритата работа по изучаване на явл

2011-03-08 14:53:51
Ото Хан и радиационната химия
Немският  химик Ото Хан е  един от основоположниците на радиационната химия.
Хан е роден на  8 март 1879 година.   Много години от  живота си Хан отдава на научните изследвания и упоритата работа по изучаване на явлението радиоактивност, в което  участва от самото му начало. Същевременно венецът на научната работа на Ото Хан е едно откритие, което промени из основи живота на човечеството, давайки в ръцете му ключа за използване на ядрената енергия - атомната бомба и ядрените реактори. Интересно, след като се е стигнало до  това откритие, какво е отношението на такива учени към отговорността, която носят пред човечеството при участие в научни изследвания, които често могат да бъдат използвани не за съзидание, а за разрушение и смърт.

Голямо значение   за работата и живота на Хан имат  срещите  му   с много от най-известните учени, дали чрез своите научни открития на човешкия род нови познания за света.

През 1944 г.  Хан получава Нобелова награда за химия  за откритието на ядреното деление (при урана) - той открива ядрения изомеризъм. Наградата  е връчена през следващата,  1945 година, а Хан я получава през 1946-та.

Ото Хан умира на 28 юли 1968 година. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия