Герхард Херцберг и електронната структура и геометрия на молекулите

Немският химик  Герхард Херцберг е роден в Хамбург на 25 декември 1904 г. Получава началното си образование в  родния си град, а по-късно изучава физика в Дармщтадския Институт по технология, където през 1928 г. получава степен доктор

2011-03-03 14:53:42
Герхард Херцберг  и електронната структура и геометрия на молекулите
Немският химик  Герхард Херцберг е роден в Хамбург на 25 декември 1904 г.
Получава началното си образование в  родния си град, а по-късно изучава физика в Дармщтадския Институт по технология, където през 1928 г. получава степен доктор на инженерните науки.

От 1928 до 1930 г. Херцберг защитава пост-докторантура в Университета на Гьотинген под ръководството на Джеймс Франк и Макс Борн и в Университета на Бристол. През 1930 г. Херцберг е назначен като доцент (лектор) и главен асистент във Физичния факултет в Дармщатския Институт по технология.

През август 1935 г. той е принуден да напусне Германия и започва работа в Университета на Саскатчуан (Саскатун, Канада) с помощта на Фондация “Карнеги”. Няколко месеца по-късно е назначен за професор по физика. От 1945 до 1948 г. Херцберг е професор по спектроскопия в Йеркската обсерватория на Университета на Чикаго. Той се връща в Канада през 1948 г. и е назначен за главен изследовател и малко по-късно за директор на отдела по физика към националния изследователски съвет.

През 1955 г.,  след като отделът е разделен на чиста и приложна физика, Херцберт става директор на отдела по чиста физика, пост на който остава до 1969 г., когато  е  назначен за почетен изследовател на преструктурирания отдела по физика.

Основният научен принос на Херцберг е в областта на атомната и молекулната спектроскопия. Той и неговият екип са определили структурата на голям брой двуатомни и многоатомни молекули, включително структурите на много свободни радикали. Херцберг прилага спектроскопските си изследвания за идентифициране на някои молекули в планетарните атмосфери, в кометите и в междузвездното пространство.

Херцберг е президент и вицепрезидент на множество международни комисии, занимаващи се със спектроскопия. Той е също вицепрезидент на Международния съюз по чиста и приложна физика от 1957 до 1963 г. Той е началник на офисите на Президента на Канадската асоциация на физиците през 1956-1957 г. и президент на Кралското дружество на Канада през 1966-1967 г.

Херцберг е избран за член на Кралското дружество на Канада през 1939 г. и на Кралското дружество в Лондон през 1951 г. Той е лектор по химия в Корнелския Университет през 1968 г., медалист “Фарадей” и лектор на Химическото дружество в Лондон през 1970 г. Херцберг е хоноруван член и член на много научни общности, включително Американската академия на изкуствата и науките, Оптическото дружество на Америка и Химическото дружество. Също така е чуждестранен сътрудник на Националната академия на науките във Вашингтон и член на Папската академия на науките. Той получава много други ордени, награди и почетни степени от много университети в Канада и чужбина, включително и от Университета в Стокхолм.

Херцберг получава Нобелова награда по химия през 1971 г. за изследванията си в областта на електронната структура и геометрия на молекулите, по-специално на свободните радикали.

Герхард Херцберг умира на 3 март 1999 г.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия