Леополд Ружичка и постиженията му в областта на половите хормони

  Лавослав (Леополд) Ружичка е световноизвестен химик. Роден е  през 1887 година  във Вуковар и след завършване на гимназията в Осиек отива да учи в Германия и Швейцария, където става професор по органична химия и директор на лабо

2011-02-26 15:22:23
Леополд Ружичка  и постиженията му в областта на половите хормони
  Лавослав (Леополд) Ружичка е световноизвестен химик. Роден е  през 1887 година  във Вуковар и след завършване на гимназията в Осиек отива да учи в Германия и Швейцария, където става професор по органична химия и директор на лабораторията на Висшия технически университет в Цюрих.

Ружичка се съсредоточава върху изследването на физиологичните структури на ароматни продукти от природата и стига до фундаментални открития. Той успява да изясни много неясноти в структурата на терпеноидите, откъдето пътят го довежда до стероидите. Частичният синтез на мъжките полови хормони -  на андростерона и тестостерона представлява повратна точка в развитието на химията на тази група съединения. За тези и други постижения в областта на половите хормони Л. Ружичка заедно с А. Бутенанд получава през 1939 г. Нобелова награда за химия.

  Изхождайки от изследванията на връзките между строежа и аромата на природни съединения, Ружичка открива, че ароматните съставки мускон и цибетон са представители на съединенията, чиито молекули образуват пръстени с голям брой елементи. Това откритие и синтезите на Ружичка на такива съединения са били сензация, защото дотогава се е смятало, че такива строежи теоретично не са възможни. Ружичка е изследвал и други ароматни съединения и етерични масла и в тази област е постигнал синтез на ирон и ясмон.

Ружичка умира през 1976 година  на 89-годишна възраст. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия