Клод Бертоле и теорията за химичното сродство на веществата

Клод Бертоле е френски химик,  който създава теорията за химичното сродство на веществата. Той  пръв започва системни изследвания на химичните равновесия. Най-важните изследвания на Бертоле започват от решаването на практически задачи.

2011-02-08 22:21:15
Клод Бертоле и  теорията за химичното сродство на веществата
Клод Бертоле е френски химик,  който създава теорията за химичното сродство на веществата. Той  пръв започва системни изследвания на химичните равновесия.
Най-важните изследвания на Бертоле започват от решаването на практически задачи.

Като изучава образуването на солени разтвори, Бертоле достига до извода, че условията на химичното превръщане на реагентите, както и температурата,  силно влияят на протичането на реакциите. При това в зависимост от различните условия на процеса от едни и същи изходни вещества могат да се образуват съединения с различен състав.

Бертоле прави важни открития, след като става първият между химиците последовател на антифлогистоновата теория на А. Лавоазие.. Той правилно установява състава на амоняка, циановодорода, сероводорода. Изучаването на свойствата на двете последни съединения го навежда на извода за възможността за съществуване на безкислородни киселини.

В средата на 80-те години на XVIII в. Бертоле разработва начин за избелване на платно, восък и хартиена маса с хлор. Този процес намира широко разпространение в Европа. По това време той получава соли на хипохлористата и на хлорната киселина. Между тези соли най-известен е калиевият хлорат. По-късно това вещество е наречено бертолетова сол.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия