Откривателят на въглеродния диоксид - Джоузеф Блек

Шотландският лекар, химик и физик Джоузеф Блек  е известен с разработките си върху латентната топлина, специфичната топлина, както с откриването на въглеродния диоксид.Той е основател на термохимията, която развива много концепции на термод

2011-02-08 22:06:35
Откривателят на въглеродния диоксид - Джоузеф Блек
Шотландският лекар, химик и физик Джоузеф Блек  е известен с разработките си върху латентната топлина, специфичната топлина, както с откриването на въглеродния диоксид.Той е основател на термохимията, която развива много концепции на термодинамиката, като топлинен капацитет.  В негова чест, сградите на химическите факултети в Университетите на Единбург и Глазгоу, носят неговото име.

Роден е в семейството натърговец от  Белфаст, Ирландия. Блек   постъпва в Унверситета на Глазгоу, а по-късно продължава образованието си по медицина в Единбург.


През 1756 г. Джоузеф Блек публикува изследване, което е блестяща демонстрация на приложението на везните. Блек разработва прецизни методи за проследяване на химичните реакции посредством теглото на реагиращите вещества и продуктите на реакцията. Любопитното е, че изследването на Блек, при което той открива
въглеродния диоксид, е целяло нещо различно - да проучи химическия състав на лекарствено средство против камъни в бъбреците. През XVIII в. това било често срещано заболяване у пиячите. Камарата на общините дала 5000 лири на някоя си Джоана Стивънс, за да открие лекарство. Тя предложила изпечени охлювени черупки с мед. Блек изучил газа, който се отделял от  черупките, изградени от варовик, при загряване. Той забелязал, че тогава варовикът се разлага. Остава вар и се освобождава газ, който нарекъл "фиксиран въздух". Това всъщност бил въглеродният диоксид. Той започва да изучава химичните му свойства, включително и специфичната му реакция с варна вода.Тя представлява разтвор на калциев хидроксид във вода. Използва се най-често като детектор за наличие на въглероден диоксид.

През 1756 година Блек става професор в Глазгоу, а от 1766 година  преподава в Единбургския университет. През 1783 година той  става почетен член на Руската Имперска Академия на Науките в Петербург,  а през през 1789 година  и на Академията на науките в Париж.

Джоузеф Блек не се е женил никога през живота си.

Умира на 71-годишна възраст  в Единбург.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия