Алфред Хофман - 'бащата' на ЛСД

Швейцарският учен - химик, философ и писател - Алберт Хофман е известен като “бащата” на ЛСД. Роден е в Баден, Швейцария на 11 януари 1906 година.  Изучава химия  в Университета в Цюрих. Получава докторска степен за важно

2011-01-11 16:04:16
Алфред Хофман - 'бащата'  на  ЛСД
Швейцарският учен - химик, философ и писател - Алберт Хофман е известен като “бащата” на ЛСД.

Роден е в Баден, Швейцария на 11 януари 1906 година.  Изучава химия  в Университета в Цюрих. Получава докторска степен за важно изследване на веществото хитин. Работи в химико-фармацевтичното подразделение на Лаборатории Sandoz (понастоящем Novartis), в Базел.

Изследването на Хофман  на лизергиновата киселина довежда до синтезирането н а ЛСД-25 през 1938 година. Пет години по-късно, при повторен синтез на почти забравеното вещество, доктор Алберт Хофман открива случайно психеделичния ефект на ЛСД на 16 април 1943 година.  Три дни по-късно, той съзнателно приема 250 микрограма  от веществото и изпитва по-интензивен ефект. Впоследствие е проведена серия експерименти с ЛСД с участието на самия Хофман и на негови колеги.

Първите записи от тези опити са направени на 22 април същата година. Бележки от експеримента  Хофман помества в книгата си "ЛСД - моето трудно дете".

През 1958 година Алберт Хофман  синтезира за първи път псилоцибин. Това е   психоактивната съставка в някои от, така наречените,  ’магически гъби’. Ефектите му донякъде се оприличават с тези на ЛСД, но са по-слаби.

Алберт Хофман умира на  29 април 2008 година на 102-годишна възраст от сърдечен удар. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия