Алфрд Нобел и Нобеловите награди

Алфред Нобел  е шведски химик, инженер и предприемач, който е изобретил динамита. Нобел  завещава огромното си състояние за учредяването Нобеловите награди. Алфред Нобел е роден на 21 октомври 1833 година  в Стокхолм. Баща му

2010-10-21 15:57:57
Алфрд Нобел и Нобеловите награди
Алфред Нобел  е шведски химик, инженер и предприемач, който е изобретил динамита. Нобел  завещава огромното си състояние за учредяването Нобеловите награди.

Алфред Нобел е роден на 21 октомври 1833 година  в Стокхолм. Баща му бил  архитект и строител и се   увличал по механиката (има няколко патента за различни машини), интересувал се от експлозиви и  развивал предприемачество. След банкрут на предприятието си за еластични тъкани, търсейки пътища за нова предприемаческа дейност, отива във Финландия , а след това и в Русия . Там основава предприятие за производство на подводни мини, машини и инструменти, което бързо се разраства. През 1842 година цялото  семейството се премества в Русия.

Алфред Нобел   също  притежавал  много добър усет за бизнес - до 1896, когато умира, той  е собственик  на  93 фабрики за динамит в няколко страни. Колкото повече нараствал успехът му, обаче, толкова по-мъчителна ставала борбата с алтруизма му. Нобел е бил меланхоличен, недоволен от живота човек, който сам си е създавал много проблеми. Никога не се е женил и изобщо не е имал успех сред жените. Когато негов роднина го помолил да каже нещо за себе си, за да попълни историята на рода, той отговорил: "Най-голям грях: Не почита мамона. Важни събития в живота: Няма."

Нобел открил, че когато нитроглицеринът е включен в гъсти инертни вещества,  той става по-безопасен и по-удобен за обработка ,тази смес е патентована като динамит през 1866 г. Нобел демонстрирал своя експлозив за първи път  Редхил,Surrey Англия.

Нобел по-късно комбинирал нитроглицерин с друг експлозив, пироксилин,прозрачно като желе вещество,което е по-мощен експлозив от динамита. Гелигнита или взривяващото желе  било патентовано като търговска марка и последвано от множество подобни комбинации, модифицирани чрез добавяне на калиев нитрат и много други вещества.

Известният химик е бил и писател.

В завещанието на Нобел е отбелязано, че за наградите няма значение националността. Или както казва "ще я получи този, който най-много я заслужава, независимо дали е скандинавец или не."

Основаването на Нобеловите награди било през 1895 г. когато Алфред Нобел написал завещанието си оставил голяма част за него.От 1901 г. наградата е удостоена за мъже и жени за отлични постижения във физиката,химията,медицината,литературата и награда за мир.От 1969 се дава такава и за икономика.

През 1875 г. Берта фон Сютнер станала секретарка на Алфред Нобел. Макар че личните й  контакти с Нобел са били кратки, тя кореспондирала с него до смъртта му и се счита, че тя оказала огромно влияние на решението му да се включи награда за мир в завещанието му , което тя получила през 1905 г.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия