Ние дишаме кислород, но въздухът е съставен предимно от азот. Кислородът в големи количества е смъртоносен за човешкия организъм. Ние се нуждаем и от азот, за да живеем. Има го освен във въздуха и в храните и напитките.

Той е без мириз, вкус и цвят. Въздухът на Земята е съставен от 78.1% Азот. Този газ е инертен, но бактерия в почвата може да го промени във форма, която растенията и животните да ползват като аминокиселини и протеини.

Открит е първо от Даниъл Ръдърфорд през 1772 година. Азотът често се използва в напитки, торове, отрови и експлозиви. Човешкото тяло съдържа 3% Азот. Той е отговорен и за оранжево-червеният, синьо-зеленият и лилавият цвят.

Атмоната маса на азота е 14.00674 . Плътността при 0 градуса Целий е 101.325 кРа. Името на Азота произлиза от латинската дума "nitrum" и "genes". Течният азот е също без цвят и мириз и прилича на вода. Азотът се топи при температура -209.86 градуса по Целзий. Кипи при -195.8 градуса по Целзий. Критичната му точка е 126.19К, 3.3978 МРа.

Той се ползва за газиране на напитки. Също за транзистори, диоди и други, както  за електрически компоненти и за каляване на метали. Използва се още за гориво за военни самолети, лампи и за пълнене на гуми. Течната му форма се използва в хладилници и фризери за охлаждане. Формата на кристалната му решетка  е шестоъгълна и азотът има 5 степени на окисление: 5,4,3,2,-3.
Автор: Александър Ненов