За шампанското

Счита се, че 4 август 1693 година  е датата на създаване на  шампанското от бенедиктинския монах Дом Периньон. Шампанското е   пенливо вино, произведено чрез вторична ферментация. Наименованието му произлиза от френската про

2010-08-04 11:41:32
За шампанското
Счита се, че 4 август 1693 година  е датата на създаване на  шампанското от бенедиктинския монах Дом Периньон.

Шампанското е   пенливо вино, произведено чрез вторична ферментация. Наименованието му произлиза от френската провинция Шампан  и то следва да се използва единствено за вината, произведена по традиционната технология.

Фирменото название „Шампан“  е защитено за Европа още  с Мадридския договор от 1891 година и се отнася за вина, произведени само в тази провинция и съответстващи на традицията и стандарта. Това положение е потвърдено с Версайския договор  след приключване на Първата световна война.  Със създаването на Международния комитет на шампанските вина е разработен стандарт за производство на вината шампан в едноименната провинция и технологията за производство на гроздето и виното, включително и най-подходящите сортове за тази технология – „Шардоне“ , „Пино ноар“  и „Пино мьоние“ .

При спазване на тези условия се позволява върху етикета на бутилката да бъде записано „шампан“. През  2005 година  е забранено дори използването на термина шампански метод за вината, произведени в други райони на Франция и света.

Пенливи вина се произвеждат във всички страни, производители на вина въобще. Отделните страни използват различни названия на тези вина: в Испания  то се нарича Cava, в Италия  - Spumante, в ЮАР - Cap Classique, най-разпространеното мускатово пенливо вино в Италия - Asti, в Германия  - Sekt. Дори в други провинции на Франция не може да се използва названието „шампанско“, поради което то се нарича Crémant.

Вината от провинция Шампан станали известни още през Средновековието. От съществуващите манастирски  лозя монасите приготвяли вина за причастия. По традиция короноването на френските  владетели ставало в Реймс и шампанското се превърнало в неизменна част от тържествата около коронациите. Коронованите особи, обаче, били привърженици на традиционните вина и до  17-ти век  за тържествата в кралските дворове са предпочитани вина от Шампан, но не пенливи.

Голяма е заслугата на монаха Дом Периньон  за подобряване на технологията на производство на шампанско вино и за неговото качество. Едва в края на 17 век методът за производство на пенливи вина става известен в Шампан и с използването на изобретените в Англия по-масивни бутилки, се ражда първото шампанско пенливо вино.

По отношение съдържанието на добавени захар, шампанското вино се дели на няколко категории: сладко, полусухо, сухо, екстра сухо, почти изцяло сухо и изцяло сухо.

Класическото шампанско вино е бяло. Дори ако то се произвежда от червения сорт Пино ноар , то може да остане бяло вино, като веднага след изстискването  на ширата се отделя от джибрите. При престояване на ширата с джибрите става оцветяване на виното и колкото по-продължителен е този престой – толкова по-наситено червено е виното. Това е стандартният за технологията начин за създаване на розово и червено шампанско.

Вината от Шампан не могат да се продават като класически шампански вина, ако не са преминали целия процес най-малко за 18 месеца. Минималният срок за зрелите вина преди дегоржирането е 3 години, но повечето производители на висококачествени вина го продължават до 6-8 години.

Бутилките  за шампанско са дебелостенни, с вдлъбнато дъно, предназначени да издържат налягане, трикратно по-високо от налягането в автомобилна гума. Като стандартна за производството на Шампан са бутилките от 0,750 л.
Използват се, обаче, и други бутилки. По отношение на обема си, те са няколко вида:

Шампанското, произведено по оригиналната технология се затваря в бутилката с коркова тапа, върху които се поставя пластмасово "калпаче"; калпачето се захваща стабилно за ръба под гърлото на бутилката с телена опаска, след което цялото гърло на бутилката се покрива с фолио за естетичен завършек.

Шампанското следва да се предлага охладено и да се сервира в специални  чаши за шампанско. Въпреки това различните народи сервират шампанското в различни чаши, например чаши за вино. Твърде украсените с орнаменти кристални чаши са неподходящи за шампанско вино, освен ако не са свързани с много тържествен момент (най-често сватба).



Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия