Екологични проблеми, свързани с природни източници на въглероди

 В много случаи замърсяването на околната среда има локален характер. Тогава то сравнително малко въздейства върху общото равновесие в природата, но силно се отразява върху условията за живот на съответното място. Човекът, развиващ се в тези усл

2010-05-10 16:30:06
Екологични проблеми, свързани с природни източници на въглероди
 В много случаи замърсяването на околната среда има локален характер. Тогава то сравнително малко въздейства върху общото равновесие в природата, но силно се отразява върху условията за живот на съответното място. Човекът, развиващ се в тези условия, получава тежки увреждания.

 Природните ресурси са тези разнообразни средства за съществуването на хората, които те трябва да намират в природата: плодородна почва; вода, която хората използват за различни нужди; гори; руди; каменни въглища; нефт и газ, които хората употребяват като гориво и източник на енергия. Природните ресурси могат да бъдат разгледани като естествени производителни сили, но както знаем те са изчерпаеми.

 Преработката на основните природни източници на въглеводородите поставя много екологични проблеми. Много от отпадъчните продукти попадат във въздуха, почвата и водата.

 Замърсяване на атмосферата: под замърсяване на атмосверата разбибаме, че във въздуха присъстват различни газове и пари, твърди и течни частици ( някои дори радиоактивни ), които влияят неблагоприятно на живите организми, влошат начина  им на живот или нанасят материални щети. Главни замърсители на въздуха са вещества от отпадъците, образувани при експлоатацията на транспорта, при изгарянето на горива, при преработка на твърди отпадъци.

 При изгаряне на въглища и нефт се образува високо съдържание на сяра и серен диоксид. Това предизвиква значително намаляване на селскостопанската продукция и е основна причина за намаляване на видимостта.

 Главен източник на замърсителите:  въглеродният диоксид, който не е вреден в малки концентрации; въглеродният оксид, който е много токсичен, но се разсейва бързо в атмосферата; недоизгорели въглероди, са изхвърлените газове от двигателите с вътрешно горене.

 Азотни оксиди: при горенето на открито азотът и кислородът, съдържащи се във въздуха, образуват азотен аксид, което влияе пагубно върху посевите и здравето на всички организми.

 Макрочастици: изхвърлените газове, промишлените горива, димът от топилните пещи, строителни материали и торовете съдържат частици, които се разсейват в атмосфарата, влошават видимостта и също вредят на здравето.

 Изгарянето на твърди горива също отделя прах с много фини частици. Съдържанието на този прах е олово (Pb), цинк (Zn), арсен (As), берилий (Be) и други метали.

 Извод: задачата на химията е дя пази и пречиства околната среда, да следи за баланса на веществата в нея, да поддържа равновесието в природата, което се нарушава не само от химичните производства, но и в резултат на разностранната дейност на хората и всички живи организми.

Автор: Маги
Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия