Как Мария Кюри стана Нобелистка - 2 част

През 1894 година обаче  се случва нещо, което преобръща живота на младата жена. Тя среща  физика Пиер Кюри, който до 35-годишната си възраст е останал ерген и се е занимавал единствено с наука.  Срещата му с Мария обаче разкъсва 

2010-01-11 14:59:40
През 1894 година обаче  се случва нещо, което преобръща живота на младата жена. Тя среща  физика Пиер Кюри, който до 35-годишната си възраст е останал ерген и се е занимавал единствено с наука.  Срещата му с Мария обаче разкъсва  този затворен кръг. Пиер вижда в Мария не само достоен колега, но и необикновена жена. Двамата  сами не забелязват как приятелските  им отношения  и  взаимното им уважение се превръща в много по-дълбоко чувство. Когато Пиер обаче прави предложение на Мария, тя ужасно се разстройва. Тя е на 26 години и за онези времена се смята за стара мома, почти три години води в Париж аскетичен начин  на живот,  стурва й се, че омъжвайки се за чужденец, едва ли не предава родината си.  Пиер обаче не отстъпва. Дълго и упорито ухажва Маня, докато най-после тя се съгласява да стане негова жена.

На 26 юли 1894 година двамате се женят -  те скромно подписват в кметството в Париж, отказват се от халки, венчавка и шумна сватба.  Булката е облечена в тъмна рокля, подарена от приятелка, а цялото им имущество са два велосипеда, с които отиват на сватбено пътешествие.

Семейният живот на физиците Кюри е щастлив и  радостен. Мария сама готви и домакинства, защото  не могат да си позволят домашна помощница. Двамата Кюри работят съвместно, а успехите не им пречат да създадат две прекрасни деца - дъщерите Ирен и Ева.

През 1898 година семейство Кюри открива полония и радия, изследва радиоактивните излъчвания и въвежда термина "радиоактивност" . За постижения в областта на изследването на радиоактивността през 1903 година съпрузитге получават Нобелова награда по  физика, а Пиер е назначен за шеф на катедрата по физика в Сорбоната.

И изведнъж  всичко   рухва.    На 15 април 1906 година  Пиер загива в автомобилна катастрофа.  Мария е отчаяна. Работата е единствения й отдушник. Потъва изцяло в нея, като  свежда до минимум контактите с приятели.  След трагичната смърт на така рано отишлия си от този свят Пиер, Мария Кюри повече не се омъжва.  Тя сама разработва  методите на радиоактивните измервания. Благодарение на научните й   изследвания  и открития са създадени първите  медицински рентгенови апарати.

Втората си Нобелова награда Мария Кюри получава през 1911 година, като по нейно желание за нея е номиниран и покойният   й съпруг.

Мария Кюри умира през 1934 година, явно от лъчева болест,  макар тогава  тази диагноза  да е непозната за лекарите.

А през 1995 година съпрузите се събират отново  - тленните им останки са пренесени в парижкия Пантеон и погребани един до друг.  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия