Великата Мария Кюри (1867-1934 г.)

Голямата слава на Мария Кюри /с моминско име Мария Склодовска/  като че ли се дължи не толкова на   научните й постижения, колкото на факта, че са дело на жена. Тя показва по най-ясния възможен начин, че  жената е способна 

2009-09-15 14:51:39
Голямата слава на Мария Кюри /с моминско име Мария Склодовска/  като че ли се дължи не толкова на   научните й постижения, колкото на факта, че са дело на жена.

Тя показва по най-ясния възможен начин, че  жената е способна  на висококвалифицирана научноизследователска работа.

Мария Кюри се прослави широко и то до степен много хора да останат с впечатлението, че тя е човекът, открил радиоактивността. Истината е, че това е направил Анри Бекерел. Няма никакви съмнения в това,  още повече, че Мария Кюри и мъжът й Пиер, не по-малко талантлив учен, започват своите  изследвания едва след като са прочели негов доклад на тази тема. Най-известното действително нейно постижение  се състои в това, че тя открива и успява да извлече химичния елемент радий. Преди това е открила друг радиоактивен елемент, който нарича полоний, на името на родината си Полша. Това са възхитителни постижения.

През 1903 г. Мария Кюри, Пиер Кюри и Антоан-Анри Бекерел получават заедно Нобелова награда  за физика, а  през 1911 година Мария Кюри е удостоена с още една Нобелова награда , този път за химия. Така тя става първият човек, получил две Нобелови награди.

Интересно е, че Мария Кюри има две малки деца по времето, когато прави най-важните си научни изследвания. По-голямата  - Ирен, също става  изтъкнат учен. Тя се омъжва за друг талантлив учен - Жан-Фредерик Жолио и двамата заедно откриват изкуствената радиоактивност. За това те получават Нобелова награда през 1935 година. Ева - втората дъщеря на семейство Кюри е бележита музикантка и композиторка.

Това се казва семейство! Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия