Сър Джон Бароу - географ, пътешественик и етнограф

Английският географ, писател и пътешественик, сър Джон Бароу, е роден на 19 юни 1764 година в  Къмбрия, Великобритания.  Още като юноша  той започва работа в чугунолеярен завод в Ливърпул  - един от световните центрове на коло

2011-11-23 10:37:57
Сър Джон Бароу - географ, пътешественик и етнограф
Английският географ, писател и пътешественик, сър Джон Бароу, е роден на 19 юни 1764 година в  Къмбрия, Великобритания.  Още като юноша  той започва работа в чугунолеярен завод в Ливърпул  - един от световните центрове на колониалната търговия. След известно време напуска завода и се хваща на работа на китоловен кораб, с който се отправя към бреговете на Гренландия за лов на китове. След завръщането си постъпва в университета, завършва го и става преподавател по математика в Гринуич.

От вестниците  Бароу узнава за назначението на лорд Маккартни за посланик в Китай.  Той веднага предлага на новоназначения посланик  своите услуги и е приет на служба като секретар на посолството. През 1792  г. заедно с посланика пристига в Пекин, научава китайски  език и  ползвайки се от служебното си положение, извършва няколко пътувания из страната, в хода на които събира богат материал от естествено-исторически и етнографски характер.

През 1795 г.  лорд Маккартни получава ново назначение като губернатор на Капската провинция. Заедно с него  към Южна Африка се отправя и Джон Бароу. Страната, нейната природа, животинския и растителния свят и местните жители оставят у него неизлечими впечатления. По време на осемгодишното си пребиваване в Кейптаун, Бароу  извършва няколко пътешествия във вътрешността на континента, като се запознава с релефа, флората и фауната, бита, обичаите и обредите на различни африкански племена.

През 1801-1804 г.  в Лондон  излиза  двутомната  книга на Бароу  "Пътешествие във вътрешността на Южна Африка", в която  той дава първото пълно географско описание на Капската провинция. По същото време, на базата на проведените от него топографски дейности, Бароу  отпечатва и най-добрата за това време карта на района.

През 1804 г. Джон Бароу  окончателно се завръща в Лондон, където благодарение на публикуваните от него статии за изследванията си става известен като сериозен учен - географ, пътешественик и етнограф.  Той става секретар на Адмиралтейството – висшия орган за управление и командване на морските сили на Великобритания.  Използвайки високото си положение, неведнъж  той оказва съдействие в организирането на експедиции в слабоизучените райони на  света, способства за възобновяване на търсенето на Северозападния проход от Атлантическия в  Тихия океан, създава Клуб Роли, един от предшествениците на Кралското географско дружество.

През 1835 г. Джон Бароу  е удостоен с титлата баронет, а след още няколко години се пенсионира. Умира на 23 ноември 1848 година в Лондон. Неговото име носят селище в Шприцберген, нос в Аляска, остров, проток и река в Канада. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия