Водопадът Виктория е открит от Дейвид Ливингстън

Между  африканските държави Замбия и Замбези, на река Замбези,  се намира водопадът  Виктория.  На местния език той се нарича Мози-Оа-Туния - това е  езикът  на племето Калоло-Лози и буквално означава ‘гърм

2011-11-17 10:32:23
Водопадът Виктория е открит от Дейвид Ливингстън
Между  африканските държави Замбия и Замбези, на река Замбези,  се намира водопадът  Виктория.  На местния език той се нарича Мози-Оа-Туния - това е  езикът  на племето Калоло-Лози и буквално означава ‘гърмящият пушек’.  Това е напълно естествено название, защото  в равнината около Замбези от десетки километри разстояние се вижда облак мъгла над водопада.

Водопадът се смята за една от най-големите географски забележителности на Африка и един от най-големите водопади в света.  Виктория е  водопадът с най-голямата падаща маса вода в света.   Тъй като няма  открити записки за откриването на водопада нито по времето на арабските търговци през Х век, нито по времето на португалските изследователи шест века по-късно,  водопадът е смятан за "открит" от шотландския мисионер Дейвид Ливингстън, който търсейки търговски път към източноафриканския бряг, видял водопада на 16 ноември 1855 година и го нарекъл Виктория в чест на английската кралица.

Уникалният водопад се намира на около 1 000 м надморска височина, между горното и средното течение на река Замбези и нарушава традиционните представи с това, че водната маса не набира скорост към ръба, а от ленива река равнината се превръща за миг в бучаща стихия; сякаш базалтовата скала изведнъж се е пропукала, за да я погълне. Това е началото на каньона, първите 1 700 метра от които са заети Виктория. Другата особеност е липсата на езеро, което да поема над 500-те милиона литра вода, падащи всяка минута. Между еднакво високите си отвесни стени, раздалечени на места на 30, а другаде на 80 метра, Виктория е над два пъти по-широк и също толкова по-дълбок от ниагарския водопад.  

Виктория и площта около водопада е национален парк. Тропическата растителност, грижливо поддържаните алеи и сенчести места за отмора превръща Виктория в главна туристическа атракция. Обичайният туристически маршрут започва от паметника на Ливингстън в западния край на водопада и минава по 77 високи стъпала надолу по една ниша в отвесна скала, много точно назована "Креслото". Пътеката по ръба на бездната извежда над кипящото гърне, което събира сякаш последната ярост на падащата вода.

Според някои изчисления Виктория е най-големият водопад в света. Широк е 1,7 км и е висок между 90 и 107 метра. Интересен е с това, че водата пада в котловина и от подходящо разстояние човек може да обхване с поглед целия водопад.

Виктория е част от 2 национални парка и е една от най-известните туристически дестинации в Африка.  Част е от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Водопадът е също едно от Седемте природни чудеса на света. Автор: Тони

КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия