Ролф Блумберг - писател, етнограф, естествоизпитател и фотограф

Известният шведски фотограф, оператор, репортер, писател, етнограф и естествоизпитател, Ролф Бломберг,   е заснел  33 документални филма за шведската телевизия. Бломберг е роден на  11 ноември 1912 година.   През

2011-11-11 17:48:02
Ролф Блумберг - писател, етнограф, естествоизпитател и фотограф
Известният шведски фотограф, оператор, репортер, писател, етнограф и естествоизпитател, Ролф Бломберг,   е заснел  33 документални филма за шведската телевизия.

Бломберг е роден на  11 ноември 1912 година.   През 1934 г. извършва първото си пътуване до Галапагос и Еквадор. В Еквадор основна негова цел е издирване на съкровищата на инките. През Втората световна война Бломберг  е неутрален военен кореспондент в Индонезия. След войната се връща в Еквадор и се установява в село Лянганетес, в чиито околности е бил твърдо убеден, че се намират съкровищата на инките.

Той заснема филми за Еквадор, Индонезия, Колумбия, Перу, Бразилия и Австралия. Има голям принос в изучаването на някои ентически групи от тези страни.  Изследва индианците хуарани   в Еквадорската джунгла.  Бломберг донася в Швеция спиртосана жаба, която впоследствие се оказва нов вид. Кръщават я на негово име (Bufo Blombergi). Освен филмите,  Бломберг е написал няколко книги и десетки статии за природата и етнографията на страните които е посетил.

Умира на 8 декември 1996 година. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия