Григорий Грум-Гржимайло - пътешественик, географ и зоолог

Руският  пътешественик, географ и зоолог, Григорий Грум-Гржимайло,  е  изследовател на Западен Китай, Памир, Тяншан, Западна Монголия, Тува и Далечния изток. Гржимайло е роден в Петербург на 17 февруари 1860 година в семейство

2011-10-11 12:19:45
Григорий Грум-Гржимайло - пътешественик, географ и зоолог
Руският  пътешественик, географ и зоолог, Григорий Грум-Гржимайло,  е  изследовател на Западен Китай, Памир, Тяншан, Западна Монголия, Тува и Далечния изток.

Гржимайло е роден в Петербург на 17 февруари 1860 година в семейство на чиновник. В началото учи в семинария, а след това  във военно училище. В периода 1880-1884 завършва физико-математическия факултет на Санкт-Петербургския университет. Живо се интересува от ентомология и зоология на безгръбначните, като още по време на следването си провежда първото си пътешествие в Крим, Саратовска губерния и Бесарабия.

От 1884 до 1887 година, заедно с брат си  в ролята на топограф,  Гржимайло извършва три експедиции в Алай, Памир, Тяншан, Кашгария и Каракорум. През 1884  година  по северните склонове на Парим и Алайската долина достига до река Муксу , пресича Заалайския хребет и достига до езерото каракул.

През лятото на 1887 година Гржимайло изследва река Мургаб и десния ѝ приток Танимас и в изворите ѝ открива група ледници. Оттам продължава на изток, пресича Сариколския хребет и картира двете съставящи реки на река Ташкурган.


По време на 4-те експедиции  ученият събира огромно количество материали по ентомологична фауна, които са предадени в Зооложкия музей на Руската Академия на науките, извършени са картировъчни и триангулачни дейности от брат му, а Руското географско дружество награждава Грум-Гржимайло със сребърен медал и го избира за свой действителен член. Преди да предприеме 1-та си голяма експедиция в Западен Китай,  Грум-Гржимайло провежда изследвания в Среден Урал.

През 1889-1890 година , отново заедно с брат си,  Гржимайло изследва, описва и картира части от Тяншан и Наншан  и събира богат материал по етнография и история на населението на Западен Китай.

Резултатите от експедицията са много богати. Общата дължина на изминатия път съставлява 7250 км, определени са координатите на 30 астрономически пункта, а на 140 - надморската височина. Проведени са астрономически наблюдения, събрани са 214 броя бозайници, 1150 птици, 400 гнезда на птици, около 1000 риби, 105 земноводни, 35 хил. насекоми, 800 листа хербарии и 850 геоложки образци. Отчетът за работата излиза в три тома под името «Описание путешествия в Западный Китай».

През 1903  г. Гржимайло възглавява експедиция в Западна Монголия и Тува.

През 1908 г.  изследва басейна на река Амур и Шантарските острови. През  1911-1912 г. ръководи експедиция в планината Копетдаг /Туркмения/, южното крайбрежие на Каспийско море и Закавказието. През 1914 провежда нова експедиция в Сибир и Тува.

През последните години от живота си, независимо от влошеното му здравословно състояние,  Гржимайло активно се занимава с научна и преподавателска дейност, член е на съвета и вицепрезидент на Руското Географско дружество.

Умира в Ленинград на 3 март 1936 на 76-годишна възраст. Неговото име носят проход в планината Сихоте-Алин  в Далечния Изток и  ледници в Памир и Богдо-Ула. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия