Мартин Бехайм - създател на най-стария познат до днешни дни глобус

Германският учен и мореплавател Мартин Бехайм е създател на  най-стария познат до днешни дни глобус. Бехайм е роден  в Нюрнберг на  6 октомври 1459 г., в богато семейство. Той  още от най-ранни години приема участие в делата

2011-07-29 12:10:20
Мартин Бехайм - създател на  най-стария познат до днешни дни глобус
Германският учен и мореплавател Мартин Бехайм е създател на  най-стария познат до днешни дни глобус.

Бехайм е роден  в Нюрнберг на  6 октомври 1459 г., в богато семейство. Той  още от най-ранни години приема участие в делата на своя баща, а след неговата смърт работи заедно със своите чичовци  -  търговци на платове. През 1478 година се  премества в  Антверпен,  където учи астрономия и математика.

През1484 г.  Бехайм за първи път пристига в Лисабон, а по-късно се премества  на Азорите, където заема поста губернатор  на островите Пику и Файал.

Този брак му позволява да се приближи до кралският двор, и ако е възможно, да получи длъжността на придворен астроном и картограф. Има данни , че с Бехайм се е срещал Христофор Колумб и двамата са обсъждали проект за плаване Индия, което да бъде извършено в западно направление.

Бехайм бил също така близък с „кръг изтъкнати математици“, общество от придворни учени, занимаващи се преди всичко с въпроси за физиката, астрономията и навигацията. Запазени са сведения, че Бехайм участва в плаване, под командването на Диого Кан, към береговете на Африка през 1484  година. Експедицията продължава 19 месеца, през които португалците откриват неизвестни дотогава страни като Гамбия и  Гвинея,  установяват контакт с племена, дошли до устието на река Конго и се завръщат в Португалия с кораб пълен с ценни стоки и подправки.

През 1490 г. година Бехайм се завръща в родният си град по търговски дела, а също така да получи оставеното от майка му наследство. Георг Холцщуер, член на градският съвет, пътешествал в Египет и Светите земи и интересуващ се от географски открития, го убеждава да остане в града и да създаде глобус, на който да са отразени последните открития на португалците. Около 1492 г.  глобусът бил готов, на него били нанесени географските познания на европейците в навечерието откриването на Америка.

Големината на глобуса била 507 мм. в диаметър, на него нямало указания за ширини и дължини по съвременните методи, но има екватор, меридиани, тропик и изображения със знаците на зодиака. На глобуса се срещат грешки, както и в картите на Паоло Тосканели.  Отразени са и кратки описания на различни страни и изображения на техните жители.

През юли 1493 г.  Мартин Бехайм заминава обратно за Португалия. Сведенията за живота му, след създаването на глобуса са много оскъдни. Известно е, че се занимава с търговия на остров Файал до 1506 г. , след което заминава за Лисабон, където умира на 29 юли 1507 г.  Бехайм умира в пълна нищета, причините за която са напълно неизвестни.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия