Миклухо-Маклай - пътешественик, биолог и ентограф

Руският ентограф, антрополг, биолог и пътешественик Николай Миклухо-Маклай   е  изучавал коренното население на Югоизточна Азия, Австралия и Океания, в това число папуасите на североизточния бряг на Нова Гвинея. Миклухо-Маклай

2011-07-17 12:24:05
Миклухо-Маклай - пътешественик, биолог и  ентограф
Руският ентограф, антрополг, биолог и пътешественик Николай Миклухо-Маклай   е  изучавал коренното население на Югоизточна Азия, Австралия и Океания, в това число папуасите на североизточния бряг на Нова Гвинея.

Миклухо-Маклай е роден на  17 юли 1846 година в Новгородска губерния, Русия, в семейство на железопътен инженер. През 1858 семейството му се премества в Санкт Петербург  и Миклухо-Маклай продължава обучението си във Втора Петербургска гимназия. След като завършва гимназия през 1863 продължава обучението си във физико-математическия факултет на Петербургския университет. На следващата година заради участие в студентски протести му е забранено да учи във всички руски университети и той е принуден да замине за германия. Там се записва в Хайделбергския университет , специалност философия, а след това изучава медицина в университетите в Лайпциг  и Йена. Под ръководството на професор Ернс Хекел , на когото е асистент, се занимава с изучаване на сравнителна анатомия на животните.

В качеството си на асистент на Хекел  в периода 1866-1868  Миклухо-Маклай посещава  Канарските острови, Скандинавския полуостров, Сицилия и Мароко. През 1868  година той завършва образованието си и от март до май 1869 посещава Червено море и Мала Азия, след което се завръща в Русия.

От тясната си специалност  - анатомията,  Миклухо-Маклай постепенно преминава към по-общите въпроси на естествознанието - антропология, етнография, география. Достига до извода за влиянието на природната и социалната среда за формирането на културни и расови признаци у народите в различните части на света.

През 1870 година, за доказване на своите твърдения, Миклухо-Маклай  се отправя  с кораба ‘Витяз’ на  първото от множеството си пътешествия към Нова Гвинея.

От 20 септември 1871 г.  до 19 декември 1872 г. той  изследва бита, обичаите и религиозните обреди на папуасите, населяващи североизточния бряг на Нова Гвинея. В периода През 1873-1874 г.  със същата цел обхожда Молукските, Зондските и Филипинските острови.  През втората половина на 1874 г. Миклухо-Маклай  посещава югозападното крайбрежие на ова Гвинея, а през 1875 г.  обхожда Малайския архипелаг и п-ов Малака.

През 1876-1877 г. той  извършва пътешествие   в Западна Микронезия и Северна Меланезия, като посещава о-вите Палау, остров Яп и Адмиралтейските острови.
От 27 юни 1876 до 10 ноември 1877 година Миклухо-Маклай  за втори път посещава Брега Маклай  и е особено щастлив да се срещне със своите приятели-папуаси, които го посрещат възторжено.

Поради първите признаци на анемия и общо изтощение на организма Миклухо-Маклай е принуден да прекрати преждевременно посещението си на острова и заминава за Сингапур за  лечение, където остава повече от половин година. Недостигът на финансови средства на му позволява да се върне в Русия и през 1878 е принуден да  замине за Синди (Австралия), където се заселва в къщата на руския консул. След това известно време живее в сградата на Английския клуб, а накрая в дома на известния и влиятелен обществен деятел и учен-зоолог Уилям Маклей. С негово  съдействие Миклухо-Маклай създава първата в Австралия морска биологична станция, недалеко от Сидни, където през 1881 г.  се преселва да живее, и която става негов постоянен дом до края на живота му.

От 1878 до 1882  г. Миклухо-Маклай пътува из Австралия.  През 1879година посещава  Меланезия по маршрута Нова Каледония-Новохебридските острои8- о-в Банкс-Адмиралтейски острови - о-вите тробриан - Соломоновите острови.   През 1880 и 1881 година той  посещава югоизточното крайбрежие на Нова Гвинея с наказателна английска експедиция и благодарение на неговата намеса командирът на отряда се отказва да изгори папуаското село и да избие жителите му.

След поредното си завръщане в Австралия  Миклухо-Маклай разгръща усилена агитация срещу търговията с роби. През 1882 г.  през Суецския канал  се завръща в Русия , като по пътяпосещава Европа,  където прокламира своите идеи за равенство между расите.

По време на пребиваването си в Русия  Миклухо-Маклай се среща с император
Александър III  и му предлага да се създаде морска станция и руско селище в Нова Гвинея  на Брега Маклай, а също и програма за икономически и социални преобразувания в живота на островитяните. Плановете му обаче биват отхвърлени като утопични, затова пък  той успява да погаси дълговете си и да финансира нова експедиция.

През 1883 г.  Миклухо-Маклай заминава за Австралия. В Батавия  (сега Джакарта) среща руския кораб "Скобелев" (новото име на "Витяз") и не може да устои на изкушението да посети своите приятели в Нова Гвинея и от март до юни 1883 г.  им гостува за последен път.

От 1883 до февруари 1886 г. Миклухо-Маклай  живее в Югоизточна Австралия  в основаната от него биологична станция, където през 1884 се жени за Маргарита, дъщеря на крупен австралийски земевладелец и политически деятел.

През 1886 г,.  Миклухо-Маклай се връща в Русия  и отново предлага на императора "Проекта Бряг Маклай" като противодействие на германската анексия на острова, но проектът му отново е отхвърлен.

Два пъти, през 1886 и 1887 г. , той посещава родното място на майка си град Малин, в Украйна.  Там изучава бита, обичаите и традициите на местното население. интересува се от произхода на града и неговата история. В околните села изучава антропологичния строеж на местните жители.

Междувременно болестта  на Маклай  прогресира и все по често прекарва времето си в леглото. Умира на 14 април 1888 в Санкт Петербург.  Жена му и децата му след неговата смърт се връщат в Русия и в знак на високите заслуги на Миклухо-Маклай до 1917 година  получават руска пенсия, която лично се изплаща от Александър III,  а след това и  от
Николай II.

Името на Миклухо-Маклай носят бряг, река и връх в Нова Гвинея,   залив в Антарктида,  подводен връх в Тихия океан, института по етнография на Русия, института по етнология и антропология при Руската Академия на науките, улици в Москва, Маданг /Папуа-Нова Гвинея/. Паметници на Миклухо-Маклай са издигнати в Малин, Окуловка (Новгородска област), Севастопол и Сидни. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия