Антарктика и Антарктическия договор

Географският регион Антарктика обхваща континента Антарктида и водите и островните територии  в Южния океан, които са разположени южно от Антарктическата конвергенция*. Антарктика заема около 20% от площта на южното полукълбо, от които 5,5% са

2011-06-23 11:27:50
Антарктика и Антарктическия договор
Географският регион Антарктика обхваща континента Антарктида и водите и островните територии  в Южния океан, които са разположени южно от Антарктическата конвергенция*. Антарктика заема около 20% от площта на южното полукълбо, от които 5,5% са площта на самия материк.

Регионът съвпада със зоната на действие на Конвенцията за опазване на антарктическите морски живи ресурси, като за техническите цели на Конвенцията се използва приближение на линията на Конвергенцията чрез начупена линия от паралели и меридиани. Приложението на Конвенцията се осъществява от международна Комисия със седалище в Хобарт, Австралия,  чрез ефективна система на ежегодни риболовни квоти, лицензи и международни инспектори на риболовните кораби, както и сателитен контрол.

По-голяма част от територията на Антарктика е разположена южно от 60° ю.ш. и се управлява съобразно международно-правния режим на  Антарктическия договор.  Договорът и свързаните с него споразумения са сключени, за да бъде запазен континента Антарктида  като единствения  без население. До 2003 година  47 страни са подписали договора.

През 1959 година  във Вашингтон Аржентина,м Австралия, Белгия, Великобритания, Нова Зеландия, Норвегия, Република Южна Африка, САЩ, СССР, Франция, Чили и Япония подписват Международен договор, според който Антарктида се обявява за неутрална и демилитаризирана зона. Според този договор, територията на континента може да се използва само за мирни цели. Официално договора влиза в сила на 23 юни 1961 година.

В зоната на действие на Договора влиза както самият континент и непосредствено прилежащите острови,  така и архипелазите Южни Шетлъндски острови и Южни Оркнейски острови, Остров Петър I ,  островите Балени и  остров Скот.
.
Островите разположени между паралела 60° ю.ш. и от Антарктическта конвергенция,  както и техните 200 мили Изключителни икономически зони , са под националната юрисдикция на страните които ги притежават.

Първата антарктическа земя открита от човека е британския остро Южна Джорджия , посетен от английския търговец Антъни де ла Роше през 1675 година. Първият човек роден в Антарктика е Солвейг Якобсен,  родена на 8 октомври 1913 година в Грютвикен,   Южна Джорджия.

------------------------
* Антарктическа конвергенция - линията обкръжаваща Антарктика, където студените антарктически води от юг потъват под сравнително по-топлите северни води. Преминава приблизително на 55° южна ширина, като в отделни участъци стига до 48° и 61° южна ширина.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия