Ханс Егеде - мисионер и арктически пътешественик

Норвежкият  мисионер и  арктически пътешественик Ханс Егеде е роден на остров Хинньо Северна Норвегия на 11 януари 1686 година.  До 18-годишна възраст  той се възпитава от чичо си, свещеник в местната лутеранска църква, след ко

2011-06-16 10:17:22
Ханс Егеде - мисионер и арктически пътешественик
Норвежкият  мисионер и  арктически пътешественик Ханс Егеде е роден на остров Хинньо Северна Норвегия на 11 януари 1686 година.  До 18-годишна възраст  той се възпитава от чичо си, свещеник в местната лутеранска църква, след което заминава за Копенхаген , където  завършва  Копенхагенския университет с бакалавърска степен по теология. През 1707 г.  се завръща в Норвегия и е ръкоположен за епископ на  Лофотенските о-ви.

Там Егеде научава за бившата колонизация на Гренландия и през май 1721 г.  иска разрешение от датския крал Фредери IV (по това време Норвегия е част от Дания) за основаване на католическа мисия в Гренландия, като се предполага, че там все още има християнски общности, останали от първите заселници през Х и XI век.

На 12 май 1722 г.  Егеде напуска Норвегия и на 3 юли пристига в Гренландия. През 1722-1723 г. Егеде  изследва югозападното крайбрежие на Гренландия  и  основава град Готхоб, който много по-късно се превръща в главен град на острова. През август 1723 г. Егеде изследва около 500 км от брега на Гренландия на югоизток от Готхоб.

При пристигането си Егеде установява, че няма никакви християнски общности на острова и започва своята активна мисионерска дейност сред местните ескимоси - инуитите.
Повече от 14 години той проповядва християнството сред ескимосите, кръщава новородени, сключва бракове, погребва покойници, лекува болни. Превежда молитвите по такъв начин, че да съответстват на ескимоския бит и култура. По този начин Егеде се превръща в светец за гренландските ескимоси и в негова чест са кръстени планина и селище в Гренландия,  а в центъра на Готхоб  има негов паметник.

През 1736 г.  Егеде се завръща в Дания и става директор на семинария, обучаваща мисионери за Гренландия.  През 1737 г. той  съставя, а през 1739 г. и  публикува карта на Южна Гренландия,  придружена с книга "Естествена история на Гренландия" .
Книгата е публикувана през 1741 г. , където дава първото описания на южната част на острова и бита на ескимосите, базиращи се на достоверни многогодишни впечатления и наблюдения.

През 1741 г. Егеде  е обявен за епископ на Гренландия.  Умира на 72-годишна възраст на 15 ноември 1758 във Фалстер, Дания.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия