Абрахам Ортелий - създател на пъврия съвременен атлас

Фламандският картограф и географ Абрахам Ортелий се смята за създател на първия съвременен атлас. Ортелий е роден през 1527 година в Антверпен.  Той е член на влиятелната по това време фамилия Ортелий  и пътува много из Европа - в цяла

2011-05-29 15:11:45
Абрахам Ортелий - създател на пъврия съвременен атлас
Фламандският картограф и географ Абрахам Ортелий се смята за създател на първия съвременен атлас.

Ортелий е роден през 1527 година в Антверпен.  Той е член на влиятелната по това време фамилия Ортелий  и пътува много из Европа - в цяла Нидерландия  и в Германия, Франция, Англия, Ирландия и Италия.

Ортелий започва да работи като гравьор на карти и през 1547 година става член на антверпенската картографска гилдия. В началото на кариерата си се занимава главно с търговска дейност, като повечето му пътувания до 1560 година са с такава цел. През тази година той предприема пътуване до Трир, Лотаригния и Поатие, заедно с Герардус Меркатор и, вероятно под негово влияние, започва да се интересува от научна география. През следващите години се заема със съставянето на атласа „Theatrum Orbis Terrarum“, с който остава известен в историята на картографията.

През 1575 година Абрахам Ортелий е назначен за географ на испанския крал Филип II. Той поставя основите на критичния анализ на античната география. Ортелий разглежда възможността за континентален дрейф , превърнала се в основна за геологията теория няколко века по-късно.

Абрахам Ортелий умира през 1598 година година в родния си град.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия