Линкълн Елсуърт и неговите експедиции

Американският полярен изследовател Линкълн Елсуърт е роден на 12 май 1880 година в Чикаго.  Баща му  бил милионер и се занимавал с търговия на въглища. Линкълн Епсуърт завършва Йелския и Колумбийския университет. Работил като дърв

2011-05-12 19:14:23
Линкълн Елсуърт и неговите експедиции
Американският полярен изследовател Линкълн Елсуърт е роден на 12 май 1880 година в Чикаго.  Баща му  бил милионер и се занимавал с търговия на въглища.

Линкълн Епсуърт завършва Йелския и Колумбийския университет. Работил като дървосекач по време на строителството на Първата Канадска национална железопътна линия. След това работи известно време като минен инженер в златоносните мини в Аляска.

През 1924  година той възглавява геоложка експедиция в Перу , като пресича Андите  до изворите на Амазонка.

През 1925 г.  бащата на Елсуърт  спонсорира със 100 хиляди долара експедицията на Руал Амундсен,   в която като щурман на един от самолетите-амфибии участва Линкълн. Експедицията се опитва да прелети с два самолета от Шпирцберген до Аляска, но на 87º 44` с.ш. един от самолетите прави принудително кацане и е изоставен, а с втория,  с големи трудности се завръщат в базата.

През 1926 година  Елсуърт отново заедно с Руал  Амундсен  и италианския инженер Умберто Нобиле  с дирижабъла "Норге" достигат Северния полюс.

Елсуърт с голям ентусиазъм поддържа идеята на австралийския изследовател Хуберг Уилкинс за достигане на Северния полюс с подводница под ледовете. Опитите по това време се оказват неуспешни, но стават прелюдия към изследването на морските дълбини с помощта на подводни лодки от 60-те години на ХХ век.

През 1931 г.  Елсуърт,  като представител на американското географско дружество,  прелита на борда на дирижабъла "Граф Цепелин" над територията на Съветска Арктика.

Елсуърт извършва четири експедиции  в Антарктида 1933-1934, 1934-1935, 1935-1936 и 1938-1939, като първите две са неуспешни.

От 23 ноември до 5 декември 1935, заедно с пилота Холик-Кеньнон извършва първия трансантарктически полет от остров Дъндо до Китовия залив, като по време на полета открива платото Холик-Кеньон,  хребета Етернити,  Земя Джеймс Елсуърт и планинат а Сентинел.Дължината на полета е около 4000 км и продължава 12 дни.

Четири пъти  се правят кацания в ледовете за извършване на астрономически наблюдения. Поради привършване на горивото се налага принудително кацане на 30 километра южно от базата Литл Америка, като летците се добират пеша до нея на 15 декември и прекарват там повече от месец , преди да бъдат спасени от британската океанографска експедиция на кораба "Дискавъри ІІ" и след това прибрани на американски кораб.

Откритията и изследванията на Елсуърт  пробавят към САЩ площ с територия от 777 хил. кв. км, а Конгресът на  го удостоява със специален златен медал.

В следващите си експедиции Елсуърт продължава изследването на Антарктида със самолет до 1939. Проведените от него аерофотозаснемания дават възможност да се внесат значителни поправки и уточнения в географската карта на Антарктида. За изследванията си Изследователят  е удостоен с медали от Норвежкото, Италианското и Британското географски дружества.

През 1941 Елсуърт се завръща в Перу  и продължава своите геоложки изследвания до смъртта си  на 26 май 1951. Планина, нос и езеро в Антарктида носят  неговото име.


Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия