Италианскит геолог Паоло Сави е и орнитолоог, и биолог, и зоолог

Паоло Сави е италиански зоолог и геолог. Роден е на 11 юли 1798 година в Пиза  в  семейството на професор по ботаника в тамошния университет. Самият Сави завършва същия университет и от 1820 година преподава там зоология, а по-късно

2011-04-05 21:36:07
Италианскит геолог Паоло Сави е и орнитолоог, и биолог,  и зоолог
Паоло Сави е италиански зоолог и геолог.

Роден е на 11 юли 1798 година в Пиза  в  семейството на професор по ботаника в тамошния университет. Самият Сави завършва същия университет и от 1820 година преподава там зоология, а по-късно и геология. Сави посвещава голяма част от времето си на Пизанския природонаучен музей , където събира една от най-добрите за времето си колекции в Европа.

Паоло Сави често е наричан „баща на италианската геология“. Той проучва геологията на Монти Пизани и на Апуанските Алпи, обяснява метаморфния  произход на карараския мрамор, пише за миоценските  пластове и вкаменелостите  от Монте Бамболи, железните руди от остров Елба и други.

През 1850-51 г.  Сави,   заедно с Джузепе Манегини, публикува изследване на стратиграфията  и геологията на  Тоскана. В зоологията става известен главно като орнитолог.  Той издава два основни труда в тази област - „Ornitologia Toscana“  и „Ornitologia Italiana“ .

Сави умира на 5 април 1871 година в Пиза. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия