Америго Веспучи и неговите експедиции

Америго Веспучи  е италиански търговец и картограф. Участник в I испанска (1499-1500) и I португалска (1501-02) експедиция край бреговете на Южна Америка. Пръв изказва предположение, че тези земи са нов континент, а не част от Азия. През 150

2011-02-22 14:57:54
Америго Веспучи и неговите експедиции
Америго Веспучи  е италиански търговец и картограф. Участник в I испанска (1499-1500) и I португалска (1501-02) експедиция край бреговете на Южна Америка. Пръв изказва предположение, че тези земи са нов континент, а не част от Азия. През 1507 германският картограф Мартин Валдземюлер в "Увод в космографията" нарича на негово име новооткрития континент.

Америго Веспучи е роден на 9 март 1454 във Флоренция Баща му Настасио Веспучи е нотариус. Семейството му се считало за едно от най-културните и уважавани в града. Важна роля в живота на Америго играе чичо му Джорджио Антонио Веспучи, каноник, учен, колекционер на ръкописи и собственик на богата библиотека. Когато достига възраст за училище,  Америго постъпва в училището на чичо си, което е открито през 1450 и в него се обучават децата на флорентинската аристокрация. Именно чичо му е този, който възбужда интереса на младия Веспучи към математиката и астрономията.

Никой по това време не предполага, че Америго ще стане известен мореплавател и картограф. Той започва работа в банката на Медичите, отначало като писар, а след това като счетоводител. Вече е на близо 40 години, когато през 1493 съдбата го изпраща в Севиля, където извършва ревизия на клона на банката на Медичите, и където остава години. През същата тази година Веспучи се среща с Христофор Колумб и участва в подготовката на втората му експедиция.

През 1499-1500 Веспучи взима участие като щурман в експедицията на Алонсо де Охеда  към Южна Америка или, както я наричат Нова Индия. Флотилията от два кораба минава през протоците между континента и остров Тринидад. Завиват на югоизток, откриват крайбрежието между устията на Ориноко и Амазонка, делтата наОриноко  и остров Кюрасао. Откритото крайбрежие Алонсо де Охеда  нарича Венецуела  и колкото и да е странно, вече възрастния банков служител  Веспучи се оказва превъзходен щурман, а към края на плаването и опитен моряк.

През 1501 португалския крал Мануел І решава да изпрати нова експедиция към току що откритата нова земя Бразилия,  сеща се за отлично справилия се щурман и го назначава за ръководител на новата експедиция. През 1501-1502 Веспучи открива брега на Бразилия и  залива Гуанабара. Преди това в Атлантическия океан  вторично открива остров Фернанду ди Нороня . На обратния път пък  открива остров Триндади.

След това Веспучи извършва още едно плаване до Новия свят, или както той го нарича материк, по време на което не прави никакви открития, но кралят остава доволен и го назначава за главен кормчия на Португалия.

Ролята на Веспучи в изследването на Америка  е спорна, главно заради две от неговите писма, публикувани през 1507 в лотарингския град Сен Дие и чиято автентичност е под съмнение. Докато някои предполагат, че Веспучи е преувеличавал своята роля и е писал измислици, някои предполагат, че двете писма са фалшификации и  писани от други през същия период.

Вероятно заради публикациите на тези писма и широкото им разпространение Мартин Валдземюлер решава да нарече новия континент на името на Веспучи .

Веспучи е наричал себе си Америкус (Americus Vespucius) в неговите писания на латински , така че Валдземюлер базира името на новия континент на латинската версия на първото име на Веспучи, като му придава женската форма -  Америка.

Върху възрастния вече Веспучи се изсипва лавина от обвинения. Валдземюлер, разбирайки своята грешка се опитва да обясни недоразумението, но вече никой не го слуша. Колумб вече не е между живите и няма кой да възстанови справедливостта. Но все пак тя възтържествува: намира се писмо, адресирано от Колумб до сина му,  година преди смъртта на мореплавателя. В него адмиралът пише за Веспучи като за честен и дълбоко порядъчен човек.

Америго Веспучи умира в Севиля на 22 февруари 1512 тихо и незабележимо. Тук пренасят по-късно и праха на Колумб. Така  за последен път се пресичат пътищата на двама души, единият от които открива Новия Свят, предполагайки, че стига до Индия, а вторият обявява на света, че е открит нов, неизвестен дотогава континент.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия