Франц Тоула и България

Австрийският геолог Франц Тоула е  един от изследователите на България. Роден е на 20 декември 1845 година  във Виена. Студент е на Фердинанд фон Хохщетер, след това и негов асистент, а след смъртта на Хохщетер оглавява катедрата по ге

2011-01-03 11:01:55
Франц Тоула и България
Австрийският геолог Франц Тоула е  един от изследователите на България.
Роден е на 20 декември 1845 година  във Виена. Студент е на Фердинанд фон Хохщетер, след това и негов асистент, а след смъртта на Хохщетер оглавява катедрата по геология в университета във Виена.

Преди да се насочи към България, Франц Тоула обикаля Австро-Унгария,  европейската част на Русия и Урал.

Първото си пътуване в България Тоула  започва на 9 август 1875 от град Видин. Изследва предимно района между Видин,  Ниш, Пирот и София, като насочва вниманието си и към Стара планина. Пресича я на три места - през  Петроханския проход, Шипченския проход и Искърския пролом.

При второто си идване в България (през 1880) Тоула обикаля Западна Стара планина достигайки до долината на река Малки Искър. За трети път идва през 1884 и изследва Средна Стара планина на изток до Твърдишкия проход. Пресича я 9 пъти. През 1888 Франц Тоула е отново в България и изучава Източна Стара планина,  Рила и областта между София, Кюстендил и Дупница.

През 1892 година Тоула е за пети път у нас и обикаля района на Силистра и Западна Добруджа.

Франц Тоула изучава геологията на България около 15 години и оставя много ценни данни, спомогнали за по-бързото развитие на родната геология. От 1898 и до смъртта си е член на Българската Академия на науките.

Тоула умира  на 3 януари 1920 г. във Виена.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия