Скала Медведев-Шпонхойер-Карник

Най-често използваната сеизмична скала в Еропа и Индия  е  създадена през 1964 година.  Тя се базира на разрушенията по сградите и затова зависи от издръжливостта им. Поради различната издръжливост на нови и стари сгради, се получа

2010-11-10 23:38:54
Скала Медведев-Шпонхойер-Карник
Най-често използваната сеизмична скала в Еропа и Индия  е  създадена през 1964 година.  Тя се базира на разрушенията по сградите и затова зависи от издръжливостта им. Поради различната издръжливост на нови и стари сгради, се получават големи отклонения. Скалата е ревизирана през 1981 година, а през 1998 г.  е заменена от  Европейската макросеизмична скала.

Скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник класифицира земетресенията в степени (балове) от 1 до 12 степени въз основа на три критерия:

Усещанията на хората
Въздействие върху сградите
Остатъчни деформации в земната основа и изменения в режима подземните води

По тази скала 1-ва, 2-ра и 3-та степени отговарят на незабележими за човека разтърсвания на повърхността. Земетресенията от 4-та и 5-та степен се усещат от всички хора, при това се разлюляват висящи предмети, мебелите се преместват и стените се пукат. При 6-та и 7-ма степени се появяват пукнатини в стените, разрушават се слаби постройки и се напукват азбесто-циментовите тръби за водоснабдяване. Последното води до отклонения в качествените показатели на питейната вода.

Земетресение от 8-ма степен предизвиква многобройни повреди, пукнатини, откъртване на мазилка, падане на комини, разрушаване на отделни сгради. Разрушаване на етернитови и бетонови тръби. Скъсване на местата на включване на водоснабдителната мрежа към съоръженията. Възможно е изчезване на води от водоизточниците.
При  9-та и 10-та степен се срутват и разрушават голяма част от сградите, събарят се кули, чупят се клони и стебла на дърветата. Масово разрушаване на метални водопроводи и съоръжения от водоснабдителните системи.

Земетресение от 11-та и 12-та степен представлява катастрофа с огромни разрушения и топографски изменения на местността. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия