Канада е държава, намираща се в Северна Америка. Столица е градът Отава, който има население от  1,1 млн. души. Площта на Канада е около 1 млн.кв.км. и се нарежда втора по големина след Русия. Населението й е близо 35 млн. души.

Езиците, които са официални за държавата са английски и френски. Френски е другият официален език, тъй като Канада е френска колония. Главно хората са католици и протестанти.

Икономиката на Канада е много добре развита. От държавата се изнасят главно автомобили,хранителни продукти, горива, машини и др. Канада е много богата на олово,цинк, желязна руда, титан и много други природни ресурси.

Граничи с американския щат Аляска на Северозапад, на Юг със САЩ. Има и излаз на три океана- Атланстически, Тихи океан и Северен ледовит.

Канада притежава прекрасна природа с разнообразен релеф. Една шеста от нея са острови. В тази държава всичко може да се види- високи планини, красиви водни басейни, долини, обширни равнини и низини, ледени пустини.

В канада се намират: Голямо Мече езеро, Голямо Робско езеро, ез. Атабаска, ез. Уинипег, Горно езеро и др.; о-в Нюфаундленд, о-в Антикости, о-в Саутхемптън, о-в Гренландия, о-ви Кралица Елизабет, о-в Виктория, о-в Бафинова земя, който е петият по големина на Земята и др. По-големи реки в Канада са: Съскечуан, Маккензи, Нелсън, както и една от най-важните за търговията и транспорта река Сейнт Лорънс. Друго голямо богатство на Канада са горите, които са близо 40% от площта й. По-големи градове са: най-голям Торонто, Ванкувър, Монреал и др.

Диви животни, обитаващи Канада са: канадски рис, арктическа лисица, арктически вълк, бизони, карибу-елен, леминги, койоти, полярна мечка, черна мечка и др.
Автор: Александър Ненов