Основните религии в света

Най-разпространената религия в света е Хирстиянството. Тази религия е монотеистична, тоест вярата на хората е само в един Бог. Християните почитат Иисус Христос, който е Месията-Спасител и Помазник. В днешно време повече от 2 милиарда души изповядват

2010-07-22 15:25:01
Основните религии в света
Най-разпространената религия в света е Хирстиянството. Тази религия е монотеистична, тоест вярата на хората е само в един Бог. Християните почитат Иисус Христос, който е Месията-Спасител и Помазник. В днешно време повече от 2 милиарда души изповядват тази религия. Тя се разделя на три течения, които са: Католицизъм, Православие и Протестанство.
Най-много католици има в Европа, Южна и Централна Америка. Проттестанти има най-много в Северна Европа и Северна Америка.Православните християни са повече в Югозиточна Европа и Русия.

Ислям. Хората, които следват тази вяра, са мюсюлмани. Най-много има в Индонезия, Близкия изток, Индия, Бангладеш и др. Приблизително 1 400 000 000 души са мюсюлмани в световен мащаб. Тази религия също е монотеистична авраамическа. Тя се позовава на Корана, която книга според вярващите, е буквално слово на единствения бог за тях (Аллах).

Индуизъм.
Тази религия се изповядва от по-голямата част на Индия. Приблизително 1 милиард души я следват. Индуизмът няма само един основоположни, тъй като представлява съвкупност от различни традиции и обичаи.

Атеизъм и Агностицизъм.
Тази религия представлява вярването, че всъщност нито един Бог не съществува. Буквалният превод на думата "атеизъм" е: "липса на вяра, в който и да е Бог". Приблизително 900 000 000 млн. души са атеисти. в света.

Будизъм.
Това е религиозно-философско учение за духовното пробуждане. Хората будисти вярват в учителя Сидхарта Гаутама Буда. Приблизително 400 000 000 души в света проповядват това учение.

Местни вярвания (Южна Америка, Африка и Азия). Около 230 000 000 млн. души вярват в единството на тялото и душата. Някои култури не могат да различат одушевени и неодушевени предмети.

Даоизъм.
Представлява система от китайски  народни вярвания. Има три правила: етика, правилност и корекност. Тази философия проповядва хармонията и баланса във всичко. Пример: символът ин-ян. Приблизително 230 000 000 млн. души са даоисти.

Други религии са: Сикхизъм-индийска религия,проповядва се от близо 23 000 000 млн. души; Юдаизъм-религия,която е разпространена сред евреите, близо 14 000 000 млн. души япроповядват; Шаманизъм-съвкупност от вярвания и пркатики, комуникация с духовния свят, шаманисти са около 13 000 000 млн. души по света; Бахаизъм, Джайнизъм, Шинтоизъм. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия