Какво не знаеш за вулканите

   1.  Вулканичната пемзена скала е единствената скала ,която може да плава във вода. Обикновено е сива и пълна с пукнатинки. Когато горещи струи  газове изхвърчат от вътрешността на земята и с времето се охлаждат,се образува тази

2010-04-27 13:06:31
Какво не знаеш за вулканите
   1.  Вулканичната пемзена скала е единствената скала ,която може да плава във вода. Обикновено е сива и пълна с пукнатинки. Когато горещи струи  газове изхвърчат от вътрешността на земята и с времето се охлаждат,се образува тази форма на вулканичната скала.
   2. Повечето големи вулкани са наречени-супервулкани. Изригването на супервулканите може да обхване хиляди квадратни метри и да допринесе за огромни климатични промени. Например температурата може глобално да се измени , поради изхвърлянето на тонове вулканична пепел в атомосферата.  Един от най-големите супервулкани на Земята е този ,който се намира в Йелоустон Национален Парк.
   3. Най-голямото вулканично изригване, наблюдавано някога, е било в Индонезия. Това се е случило през 1815година и убило над 100 000 души. Индонезия е страната, в която се намират най—много активни вулкани-цели 76.
   4. Повечето вулкани се намират близо до ръба на тектонски плочи. Но някои вулкани, като Йелоустон например, се намират на така наречените „горещи точки”,където магмата изригва от вътрешността на Земята.
   5. През 1991г. при изригването на вулкана Mount Pinatubo във Филипините били изхврълени 22 милиона тона серен диоксид в атмосферата. Това изригване  обхванало цялата Земя и предизвикало глобално снижаване на температурите с 0,5 градуса по целзий.
   6. Вулканите могат да стават все по-големи и по-големи. Когато вулканите изригват, лавата и пепелта се наслагват и височината става по-голяма. Това е един от начините по-които са се образували планините.
   7. Вулканите могат да угаснат. Когато учените могат да твърдят ,че един вулкан никога повече няма да изригне, той се нарича загаснал. Когато  един вулкан не е активен, но би могъл да изригне отново, се нарича спящ.
   8. Най-големият вулкан на Земята се намира на Хавайските острови и се нарича Mauna Loa. Това е един от петте вулкани на Хаваите, който се намира на 13,000 фута надморска височина. Хавайските острови са образувани от така наречените „Горещи точки”.
   9. Изригването на вулканите прави залезите по-цветни. Когато Касаточи (Аляска) изригва през 2008г. хората из целия свят наблюдавали оранжеви и коралови нюанси по време на залезите. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия