Специалист информатика - стани двигател на технологичното бъдеще

Информатиката е наука за събирането, преобразуването, преноса и съхранението на информация с произволни, включително и автовматични средства.  Тя изучава: Информацията, от гледна точка  на нейната структурираност, количествените и характери

2011-02-28 09:35:29
Специалист информатика - стани двигател на технологичното бъдеще
Информатиката е наука за събирането, преобразуването, преноса и съхранението на информация с произволни, включително и автовматични средства.  Тя изучава: Информацията, от гледна точка  на нейната структурираност, количествените и характеристики, формите и начините и на представяне.

Информационните процеси като композиция за информационните дейности.

Информатиката е свързана с математиката, лингвистиката, електронното инженерство. В края на 20-ти век тя се отвърждава като самостоятелна дисциплина със собствени методи и терминология. В световната практика съществува разлика между учебните програми по информатика и компютърни науки. В САЩ специалността „informatics” обхваща и човешката страна при работа с компютри.
Информатика може да се изучава „Софийски университет „Св Климент Охридски”, „Технически университет – София”, „Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, „Шуменски университет „Константин Преславски”, Икономически университет – Варна и други.

Като конкретни изучавани дисциплини в специалност Информатика могат да се посочат: Увод в програмирането, Линейна алгебра, Аналитична геометрия, Висша алгебра, Диференциално смятане, Езици, автомати и изчислимост, Компютърни архитектури, Логическо програмиране, Операционни системи, Функционално програмиране, Мрежово програмиране, Софтуерни технологии.
Дипломирането става след полагане на държавен изпит. Завършилите придобиват образователно-квалификационна степен бакалавър по информатика. Те могат или да продължат обучението си за поучаване на магистърска степен, или да излязат на пазара на труда като аналитични и приложни специалисти по математическо осигуряване на компютърните системи, преподаватели във висши учебни заведения, приложни специалисти в точните науки, като програмисти, специалисти в областта на телекомуникациите и точните науки и т.н.

Много се говори, че живеем в информационно общество. Вече съществува огромно количество дейности, извършвани с помощта на компютър. Високите технологии са се превърнали в условие за икономическа рентабилност, социална проява и дори забавление. Всеки може да създаде свой сайт и да демонстрира възможностите си, да влияе върху общественото мнение, да провокира различни събития. Хората, които са наясно с информационните технологии са неизменни спътници в тези  начинания. Те просто са необходими. С напредъка на технологиите тяхната змачимост ще расте. Автор:

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия