Специалност История - изучи изминатия път

Историческата наука се занимава с изучаване на миналото и е фокусирана върху човека и неговите действия, състояние, мирогледи, социални взаимоотношения и организации от миналото до наши дни. Описанието на социалните събития приема формата на разказ,

2011-02-24 15:53:27
Специалност История - изучи изминатия път
Историческата наука се занимава с изучаване на миналото и е фокусирана върху човека и неговите действия, състояние, мирогледи, социални взаимоотношения и организации от миналото до наши дни. Описанието на социалните събития приема формата на разказ, основаващ се на резултати от изследвания. Често обект на изследване освен събитията, са и причините за тях. За снабдяване с нужната информация, историците използват разнообразни източници, наричани още извори. В по – широк смисъл понятието „история” може да се използва и за изучавани от природните науки обекти като например геоложка история, история на Вселената, еволюционна история и др.

Специалност История може да се запише в „Софийски университет „Св. Климент Охридски”, „Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, „Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, „Югозападен университет „Неофит Рилски”, Нов български университет и други.

Конкретни изучавани дисциплини са: Увод в историческото познание, Историческа информатика, Архивистика, Етнология, Стара история, Археология, История на религиите, Средновековна балканска история, Балканска история, История на Византия,  Стара история, Нова балканска история, Нова българска история, Нова история, Съвременна българска история, Съвременна балканска история, Съвременна история и т.н.

Завършилите получават образователно квалификационна степен „бакалвар по история” и могат да намерят реализация в областите: учители по история в средните училища, уредници в различни национални, регионални и локални музеи, специалисти в Главно управление на архивите при Министерски съвет, в средствата за масова информация, в редакции и издателства.

Изучаването и разбирането на историята са важни условия за осмисляне на настоящите събития и обществени процеси. В този смисъл знанието за миналото ни дава по – добра ориентация в сегашната ситуация и по - ясен поглед към бъдещето. Автор:

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия