Специалност Физика - ясен поглед към материалното

Физиката е наука за изучаваща закономерностите, определаящи структурата и еволюцията на материалния свят. Като точна наука, Физиката разчита на теории гарантиращи ясни и измерими предвиждания за намирането на количествено описание на природните явлен

2011-02-23 15:08:42
Специалност Физика - ясен поглед към материалното
Физиката е наука за изучаваща закономерностите, определаящи структурата и еволюцията на материалния свят. Като точна наука, Физиката разчита на теории гарантиращи ясни и измерими предвиждания за намирането на количествено описание на природните явления. За валидни се призназват единствено резултати, получени по експериментален път. Такива резултати могат да потвърдят или отхвърлят дадена физична теория. Физиката е една от най – старите области на познанието в света. За баща на названието и като наука се счита Аристотел. Дълго време Физиката и Философията се използват като синоними. Едва през 16-ти – 17-ти век Физиката се обособява като самостоятелна наука.

Специалност „Физика” може да се изучава в „Софийски университет ”Св. Климент Охридски”, „Югозападен университет „Неофит Рилски”, „Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, „Шуменски университет „Константин Преславски”, „Минно – геоложки университет „Св. Иван Рилски” /специалност „Приложна физика”/.

Конкретни изучавани дисциплини са например: Механика, Вероятности и физическа статистика, Молекулна физика, Електричество и магнетизъм, Основи на радиоелектрониката, Теоретична механика, Електродинамика, Квантова механика, Физика на кондензираната материя, Астрофизика, Съвременни експриментални методи и други. 

Завършилите специалност „Физика” са подготвени за работа в системата на МОН и БАН, енергетиката, машиностроенето, електрониката, химическата промишленост, отбраната, здравеопазването. Широкопрофилната им подготовка позволява да се реализират и в близки области на познанието.

Независимо от огромното количество натрупани знания за света, разбирането за процесите и явленията непрекъснато се развива. Новите предизвикателства пред човека изискват нови обяснения и теории. В този ред на мисли Физиката ще увеличава своите обхват и значение в опитите си да разкрива все повече неизследвани явления и процеси. Автор:

КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия