Философията - път към мъдростта

Науката Философия изследва фундаментални въпроси, засягащи дълбините на човешката душевност, смисъла на живота и функционирането на света. Основните теми, с които се занимава са неща като съществуването, мисленето, познанието, истината, справедливост

2010-04-29 14:00:25
Философията - път към мъдростта
Науката Философия изследва фундаментални въпроси, засягащи дълбините на човешката душевност, смисъла на живота и функционирането на света. Основните теми, с които се занимава са неща като съществуването, мисленето, познанието, истината, справедливостта, красотата. В своите изследвания върху посочените категории, философията разчита на логиката и систематичния подход. При нея винаги се разчита на рационалната аргументация и обоснованите изводи. В зависимост от изследвани обект философията се разделя на различни клонове, например:

- Метафизика  – изследва природата и първоначалата на съществуващото и света
- Онтология – изследва битието
- Епистемология – изучава същността и възможностите на познавателния процес
- Етика – наричана още „философия на морала”, тя се интересува от въпросите как трябва да постъпва човек, за да е в синхрон със себе си и света
- Естетика – занимава се с красивото, възвишеното, изкуството и насладата
- Логика – изучава формите и законите на мисленето и валидните форми на аргументация

Изброените раздели на философската наука съвсем не изчерпват нейния обхват. Наричана „Майка на всички науки”, философията анализира проблемите във всеки един аспект на човешия живот. Затова нейните клонове са много и най - разнообразни. Освен посочените по - горе съществуват и: Политическа философия, Филосовия на езика, Философия на науката, Философия на историята, Философия на математиката и т.н.

Специалност „Философия” може да се запише в „Софийски университет „Св. Св. Климент Охридски”, „Югозападен университет”Неофит Рилски”, „Нов български университет”, „Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, „Великотърновски университет „Св.Св Кирил и Методий” и др. В учебният план са залегнали както задължителни, така и избирателни дисциплини. Конкретни изучавани дисциплини са например: Въведение във философията, Философска антропология, Въведение в етиката, Психология, Формална логика, Социална философия, Социология, Философия на познанието, Съвременна философия и т.н. Обучението завършва с полагане на държавен изпит или защита на дипломна работа. Завършилите успешно специалност „Философия” придобиват професионална квалификация бакалавър по философия. Те могат да продължат образованието си в съответна магистърска програма или да навлязат в друга област на умствената дейност и поведението на личността- психология, педагогика, социология, комуникация. Философската компетнтост помага на човек по – лесно и бързо да схване същественото, да навлезе в дълбочина в дадена специфична материя. Завършилите филосоафия разбират чудесно социалните процеси и са способни да работят целенасочено и смислено, за да ги овладеят. Затова всички дейности свързани по някакъв начин с природата и поведението на личността са достъпни за тях. Според проучване на Кариерния център на Философския факултет, завършилите специалност „Философия” могат успешно да се реализират в рекламата, маркетингът, управлението на човешките ресурси, журналистиката, администрацията. Според редица работодатели, преподаватели и реализирали се, философското образование прави човек много креативен, аналитичен и изобретателен. Философите имат много добре развито стратегичаско мислене, което ги превръща ценен кадър при взимането на важни управленски решения.  Автор:

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия