Запиши журналистика - истината не помага, ако е в сянка. На светло тя върши чудеса

Журналистиката включва процесите  на събиране, анализиране и изнасяне в публичното пространство на информация по актуални и важни за обществеността теми. Основните аспекти на тази информация са събитията, личностите, тенденциите. Журналистите са

2009-10-21 09:40:07
Журналистиката включва процесите  на събиране, анализиране и изнасяне в публичното пространство на информация по актуални и важни за обществеността теми. Основните аспекти на тази информация са събитията, личностите, тенденциите. Журналистите са тези, които отсяват значимите факти и ги поднасят по атрактивен начин на публиката. Тази им функция ги превръща във важен фактор за създаване на обществено мнение. Медиите пренасят разнообразни послания до хората. Тези послания посредством дедукция се превръщат в определени представи за действителността. Представите, от своя страна, ориентират хората в разноликата обществена реалност. Така модерната журналистика налага определени социални ценности. Основната роля на журналистиката е опростяване на обърканата действителност и обясняване на различните социални процеси. В резултат журналистите създават така наречения публичен дневен ред. Той включва всички проблеми, факти и тенденции, които хората приемат за важни. По този начин медиите стават основен катализатор на обществените настроения. Според темите, с които се занимава, журналистиката може да бъде разследваща, културна, спортна, парламентарна, криминална и т.н. Журналистика може да се изучава в „Софийски университет „Св.Климент Охридски”, Университета за национално и световно стопанство / специалност „Журналистика и масмедии /, Икономически университет – Варна, Варненски свободен университет „Черноризец храбър”,  Бургаски свободен университет и други. В процеса на обучение студентите придобиват широки познания в областта на медиите и комуникацията. Конкретни изучавани дисциплини са например: теория на комуникациите, езикова култура, психология, история на журналистиката, новини и новинарство, репортерско майсторство, социология, реторика, пресжурналистика, радиожурналистика, телевизионна журналистика, журналистически жанрове, филология, медийно право, основи на рекламата, връзки с обществеността, теория и практика на медийния текст и други. В края на обучението си студентите придобиват бакалавърска степен по журналистика. Те получават фундаментални знания свързани с журналистиката и публичността и овладяват специфичните изразни средства на основните съвременни медии. Завършилите специалност „Журналистика” могат да работят като репортери, водещи на блокове, в екипите на телевизионни и радиопрограми.  Тяхна основна задача става успешното подготвяне на журналистически съобщения за различни печатни издания, радио- и телевизионни програми. В същото време те умеят да създават и оценяват различни журналистически послания. Това прави завършилите специалност „Журналистика”, способни да намерят реализация освен в различните равнища на медийната йерархия и в сфери като Пъблик Рилейшънс, реклама, политика. Уменията им в подготовката на материали за медиите им дават възможност да бъдат полезни при провеждането на различни рекламни и ПР-кампании.

В съвременното общество все повече неща зависят от подадената и получената информация. Хората трябва да бъдат информирани. Това им дава възможност на направят правилния избор и да взимат рационални решения. Информирането на обществеността трябва да се осъществява честно и професионално. Само така всички ще бъдем в синхрон помежду си и със средата, в която живеем. Осведомеността ни помага да вървим напред. Автор:

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия