Запиши „Биология” - опознай живия свят

Биологията е наука за живота. Преди е била наричана Нейчъръл Хистори или иначе казано наука за живите неща и техните жизнени среди. Биологията често е разделяна на ботаника и зоология. Науката за живите неща се занимава с класифицирането и наименуван

2009-09-07 11:05:39
Биологията е наука за живота. Преди е била наричана Нейчъръл Хистори или иначе казано наука за живите неща и техните жизнени среди. Биологията често е разделяна на ботаника и зоология. Науката за живите неща се занимава с класифицирането и наименуването на растения и животни по техните прилики. Също така биологията изучава морфологията, физиологията и ембриологията, както и историята на живот на отделните организми.    Неин основен обект са строежа и функциите на живите организми и техните природни съобщества, разпространението, произхода и развитието им, връзките между тях и неживата природа. Биологията включва голямо разнообразие от взаимосвързани науки. Те могат да се разделят на общи биологични науки и частни биологични науки. Към общите биологични науки спадат: биофизика, биохимия, молекулярна биология, морфология, цитология, хистология и други. Всички тези науки изучават от определена гледна точка структури и свойства, които са характерни за голям брой разнообразни организми. Обект на частните биологични науки са състава, строежа, функциите и особеностите на конкретна, обособена група организми. Частни биологични науки са: микробиология, протозоология, микология, ботаника, ихтиология, амфибиология и други. Специалност „Биология” може да се запише в „Софийски Университет „Св. Климент Охридски”, „Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски”, „Югозападен Университет „Неофит Рилски”, „Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”. Поради сходство в предмета, в много учебни заведения биология се изучава в комбинация с физика или химия. По време на обучението си студентите натрупват знания в области като: биология, ботаника, , зоология, паразитология, микро биология, екология, генетика, хидробиология, клетъчна биология.  Образователно-квалификационната степен „бакалавър по биология” се придобива след полагане на държавен изпит. Завършилите могат да работят в областта на медицината, селското стопанство, екотуризма, рибарството, водопрочиствателните технологии, биологичния контрол на природните ресурси и т.н. . В качеството си на изпълнителски кадри те могат да намерят реализация и в системата на министерствата на здравеопазването, земеделието, околната среда и водите, в академични и ведомствени институти.

Изучавайки закономерностите на биологичните явления, разкривайки същността на живота и систематизирайки живите същества, биологията се стреми да постигне: подобряване на общото здравословно състояние на човечеството; повишаване и подобряване на селскостопанското производство; опазване на природата, която е единствената ни жизнена среда и съхраняване на безценното наследствено богатство оставено ни от еволюцията. Специалистите в областта познават добре функциониранато и развитието на живите организми. Така биолозите могат да допринесат за поддържане на равновесието в природата. Автор:

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия