Тимъти Лиъри - най-опасният човек в Америка

Американският психолог и  автор на книги, Тимъти Лиъри, е известен най-вече с изучаването на ефектите на психеделичните наркотици и с позицията, насърчаваща свободата на тяхното използване. Тимъти Лиъри е роден 22 октомври 1920 година в Спр

2011-09-30 12:27:27
Тимъти Лиъри - най-опасният човек в Америка
Американският психолог и  автор на книги, Тимъти Лиъри, е известен най-вече с изучаването на ефектите на психеделичните наркотици и с позицията, насърчаваща свободата на тяхното използване.

Тимъти Лиъри е роден 22 октомври 1920 година в Спрингфилд, САЩ. През Втората световна война Лиъри е военен лекар, едновременно с това следва във Военната академия Уест Пойнт.  Става бакалавър по психология,  но през 1943 година напуска академията.

През 1946 година Лиъри става магистър в Уошингтън Стейт Юнивърсити, а през 1950 г.  завършва своята докторантура  в Калифорнийския Университет Бъркли. Преподава в Харвард до 1963 г. когато е изгонен оттам. През това време Лиъри вече е пробвал ЛСД, и е станал горещ негов защитник. Първоначално Лиъри  не е съгласен с Кен Киси, че всички трябва да пробват ЛСД - Лиъри настоява, че трябва да се подхожда стриктно и научно към тази дрога и преживяванията свързани с нея. Впоследствие обаче, той става поддръжник на идеята за масовата употреба.

Лиъри запознава с ЛСД множество хора и свои приятели.  Лири вярва, че под въздействието на ЛСД може да се преживее както илюминацията, така и отделните сфери описани в Тибетска книга на мъртвите. Подтикнати от преживяванията си на ЛСД Лири и негови колеги  написват психиделична  адаптация на тибетския текст, който да служи за наръчник на психонавтите.

През 1970 г. , по време на политическата си кампания за губернатор на Калифорния, Лиъри е осъден на 20 години затвор, заради притежание на около 40 грама марихуана, което той отрича. В затвора му дават да попълни психологически въпросник, който самият той е измислил преди години. Лиъри го попълва така, че да създаде впечатление, че е лесно доминиран и подчиняващ се. В резултат получава килия в най-слабо охраняваното крило на затвора, от което по-късно бяга.

След това Лиъри живее в Алжир, Швейцария, Австрия и Ливан.  Следва Афганистан, откъдето е отвлечен от американското разузнаване. Той бива задържан от американски агенти още преди да слезе от самолета, с който каца в Кабул. Върнат е в САЩ,  където е арестуван с обявена гаранция от 5 милиона долара - най-голямата в историята на САЩ до този момент. Съдията се аргументира с това, че ако Лиъри е на свобода, ще продължи да разпространява опасните си идеи. Това е в акорд с изявлението на американския президент Ричард Никсън,   който го обявява за "най-опасния човек в Америка".

Лиъри е поставен в отделна килия с присъда 95 години, негов съсед в срещуположната клетка е Чарлз Менсън. Лиъри води разговори с Менсън и пише книги. Освободен е през 1976 година от новоизбрания либерален губернатор на Калифорния  Джери Браун, който зае мястото на предишния консервативен губернатор и бъдещ президент - Роналд Рейгън.
Остатъка от живота си Лиъри посвещава на писане на книги и изнасяне на лекции. След смъртта си на 31 май 1996 година,  той е кремиран, а праха му е изстрелян в Космоса, заедно с останките на още 24 души, на 21 април 1997 година.  Сега останките на Лиъри обкалят земята всеки 62 минути.

Лири смята, че Тибетската книга на мъртвите , е всъщност ръководство за поведение по време на психиделично пътуване. Тоест, четящият се старае да помогне не буквално на "душата" на "мъртвия", а на човек изпаднал в дълбок психиделичен транс. По тази логика, според Лири, както в тибетската книга се говори за ослепителна светлина,  която носи истината, и която трябва да бъде видяна и избрана вместо турболентните видения и преживявания - същото важи и за ЛСД пътуване. Избягяването на кармичната  обусловеност се разглежда като избягване на "его - игри". Както и в тибетския текст, се приема, че в началото на ЛСД пътуване човек има възможност да види светлината и да осъзнае истината. Ако това не се случи, следват видения и приключения и последващи възможности да се види светлината, но с прогресивно намаляване на нейното въздействие. Ако човек през цялото пътуване не успее да разбере нищо,  освен хаотични чувства и видения, или дори изпадне в ужас, то тогава единственото което остава е той/тя да бъде тласкан към "успешно прераждане", или в случая на ЛСД пътуване - към "успешно връщане към его-съществуване".

Лиъри разделя елементите и потенциала на човешкото съзнание на осем вериги, четири от които се намират в лявото мозъчно полукълбо, и четири - в дясното:
1) верига на био-оцеляването - тип мозък появил се преди 2-3 милиарда години, база за поведение тип "приближаване към хубаво, бягане от лошо". Може да се активира с морфин или опиум.
2) верига на емоциите - на около 500 млн. години, база за отношения тип доминация, подчинение, сътрудничество. Може да се активира с алкохол.
3) верига на символно мислене - на около 4-5 млн. години - база за създаване на човешки артефакти и концептуално мислене. Стимуланти като кафе, чай, кокаин, амфетамини.
4) социално-сексуалната верига - база за предаване на племенна - етническа информация от поколение на поколение, база за понятието "време". Лиъри не може да посочи съответстващия наркотик, според по-късни последователи може да е екстази.
5) невро-соматичната верига - на около 4000 години, появява се в първите аристократични класи. Секуално удоволствие и окултизъм. Активиращ наркотик - марихуана.
6) невро-електрическата верига - на около 2500 години. Активиране чрез псилоцибинови гъби, мескалин. Нервната система спира да се идентифицира със света и осъзнава че е нервна система. Според Лиъри тази верига ще позволи комуникиране с други форми на живот, когато започнат пътуванията из дълбокия космос.
7) невро-генетичната верига - получаване на сигнали на ниво ДНК -РНК. Спомени от предишни прераждания, усещане за безсмъртие. Отворен достъп до "колективното несъзнавано" на Карл Юнг или "филогенетичното несъзнавано" на Станислав Гроф. Активира се с ЛСД.
8) невро-атомичната верига - база за "астрални проекции", "излизания от тялото", контакти с "извънземни" или "вселенски разум". Преживявания сходни с тези документирани от Джон Лили и Карлос кастанеда.  Ограниченията на пространството, времето и скоростта на светлината отпадат. Високи дози ЛСД помагат да се доближи това усещане

Преди да умре Лиъри  моли роднините си да му дадат ЛСД и умира под въздействието на дрогата. Последните му думи са "защо не?", повторени с различни интонации. Един от най-близките му приятели,  Робърт Уилсън, продължава да разпространява идеите на Лири, преди самия той да умре през 2007 година. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Gang Starr
преди 11 години

Велик човек!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия