Джон Лили - лекар, психоаналитик и пистел

Американският лекар, психоаналитик и писател, Джон Лили, е роден на 6 януари 1915 година в Сейнт Пол, САЩ. Той е пионер в изследването на съзнанието, чрез Самадхи танк  (който сам е създал), комуникация с делфини и използването на психеделици

2011-09-30 11:47:21
Джон Лили -  лекар, психоаналитик и пистел
Американският лекар, психоаналитик и писател, Джон Лили, е роден на 6 януари 1915 година в Сейнт Пол, САЩ. Той е пионер в изследването на съзнанието, чрез Самадхи танк  (който сам е създал), комуникация с делфини и използването на психеделици.  Понякога  Лили е използвал всички методи заедно. Той е един от основните представители на контракултурата в Калифорния  през 60-те и 70-те години на 20-ти век , наред с много други учени, мистици, философи и мислители.

Джон Лили е бил квалифициран лекар и психоаналитик. Кариерата си започва, като учен,  работещ за университети и правителството. Следвайки интереса си към биофизиката, невропсихологията, електрониката, компютърните науки и невроанатомията,  той допринася много за тяхното развитие. След като започва  изследвания в областта на съзнанието, той се отделя от конвенционалната наука, издава няколко книги, а  два холивудски  филма са направени по  неговите изследвания.

През 1954 година Лили  създава така наречения Самадхи танк.  Това е тъмна, звукоизолирана кабина, в която се поставя много солена, топла вода, в която човек може да лежи часове намирайки се в  сензорна изолация. Това изобретение е използвано от него и от  негови колеги, а по-късно се разпространява по цял свят, като средство за отмора, медитация и алтернативна медицина.

Лили  създава център, който се  занимава с изследването на комуникацията между хора и делфини в Института за изследване на комуникациите Сент Томас, който се намира на Вирджинските острови.

През 60-те, когато психеделиците са били все още легални, той е използвал ЛСД и кетамин  в експериментите си, най-често в Самадхи танк и в компания на делфини.  Тези опити са описани в книгите му „Програмиране и метапрограмиране на човешкия биокомпютър: Теория и експерименти“ и  „Центъра на циклона“.

През 70-те години на  миналия век, Лили е консултант на филмовия режисьор Джордж Лукас, а  през 80-те е водил проект с цел научаване на делфините на компютъърно-синтезиран език,  с идеята да създаде „комуникационна лаборатория“, където върху плаваща платформа ще може да се провежда комуникация с делфините.

Лили е бил твърдо против лова на делфини и китове и  по този повод се изказва така: „...не заради спазването на законите, а заради разбирането, че те са древни, съзнателни и чувствителни земни същества с голям интелект и жизнена сила. Не трябва да бъдат убивани, а да се учим от тях.“

През 90-те, Лили се премества на Хавайските острови,  където живее до края на живота си.
Умира в Лос Анджелис на 30- септември 2001 година.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия