Един от пионерите на психосоматиката - Георг Гродек

Немският лекар и психоаналитик, Георг Гродек, е  считан за един от пионерите на психосоматиката.   Роден е на 13 октомври 1866 година в Бад кьозен, Германия. След приключването на гимназиалното си образование, Гродек заминава за Берлин

2011-08-19 22:28:50
Един от пионерите на психосоматиката - Георг Гродек
Немският лекар и психоаналитик, Георг Гродек, е  считан за един от пионерите на психосоматиката.  

Роден е на 13 октомври 1866 година в Бад кьозен, Германия. След приключването на гимназиалното си образование, Гродек заминава за Берлин, където следва медицина. Около 1913 г. Гродек, който работи като лекуващ лекар в Баден-Баден,  се запознава с трудовете на Фройд. Още през 1917 г.  той публикува малка книжка със заглавие ‘Психическа обусловеност и психоаналитично лечение на органични страдания’.

Гродек постига големи успехи като лекар в санаториума Мариенхьое. При своите най-често хронично болни пациенти,  той предлага комбинация от масаж, физиотерапия и психоанализа, на която те, често вече изоставени от други лекари, реагират изключително добре.

Към края на 1920 г. Гродек обявява, че започва работа върху творба, която трябва разбираемо и спокойно да изложи неговите възгледи. Стилът й е изпълнен с "мистика и фантазия". Фройд, обаче, го окуражава и скоро във Виена излиза "Писма за То" на Гродек. През 1923 е издадена "Книга за То", излиза и Фройдовият трактат "Аз и То", в който се признава заимстването на заглавието от Гродек, но също се подчертава, че Ницше  е бащата на тази идея.

Гродек умира на 11 юни 1934 година в Кнонау, Швейцария. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия