Хърбърт Стек Съливан и интерперсоналната теория на психиатрията

Американският психиатър Хърбърт Стек Съливан  работи  върху  психоанализата, като се  основана на директното и проверяемо наблюдение. Съливан е известен със своята интерперсонална теория за психиатрията и  определя пси

2011-08-15 16:12:44
 Хърбърт Стек Съливан и интерперсоналната теория на психиатрията
Американският психиатър Хърбърт Стек Съливан  работи  върху  психоанализата, като се  основана на директното и проверяемо наблюдение.

Съливан е известен със своята интерперсонална теория за психиатрията и  определя психиатрията като "изучаване на междуличностните взаимоотношения". Според него тя е допълнение на социалната психология. Цялостната личност произлиза от здрави междуличностни отношения. Самата личност се определя в термините на междуличностните взаимоотношения. Социалният характер на психиатрията се въплъщава в мисленето на Съливан. Не само че личността е вкоренена в междуличностните взаимоотношения, според него, но и отношението "терапевт-пациент" е от критично значение за успешната терапия.

Като включен наблюдател,  терапевтът участва в изследването на проблемите, което правят пациентите. Тревожността, лежаща в основата на почти всички емоционални трудности, е осакатяващият елемент, който трябва да се замени от чувството за сигурност, за емоционално спокойствие. В допълнение на споменатите вече идеи Съливан е известен и с различни понятия: динамизъм, Аз-система, паратаксично изкривяване, еднородов постулат и теорията си за развитието на личността. За разлика от много  други  негови колеги,  той печели славата си посмъртно.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия