Коя е Хелън Рос?

Американският психоаналитик Хелън Рос е  родена на 16 март 1890 г. в Индипендънс. Тя завършва Университета в Мисури през 1911 г. и започва да работи като учител в продължение на пет години. След това,  през 1916 г, тя . започва да учи с

2011-08-10 15:36:21
Американският психоаналитик Хелън Рос е  родена на 16 март 1890 г. в Индипендънс. Тя завършва Университета в Мисури през 1911 г. и започва да работи като учител в продължение на пет години. След това,  през 1916 г, тя . започва да учи социология в Брин Моур. По-късно започва да работи към американските железници и да изследва работните условия за жени.

В навечерието на Първата световна война Рос и по-голямата  й  сестра създават летен лагер за момичета. Преживяванията в лагера я насочват интереса й към  човешкото развитие, а оттам и към психоанализата. През 1929 г.  тя заминава за Виена. Там е анализирана от Хелене Дойч  и започва да си сътрудничи с Ана Фройд.

Хелън Рос успява да осигури средства за клиниката Хампстед (по-късно център ‘Ана Фройд’) от Фондацията Маршъл Фийлд в Чикаго. През 1934 г.  тя се завръща в Чикаго и си отваря частна практика. През 1942 г. става административен директор на Чикагския психоаналитичен институт.

Четиринадесет години по-късно, през 1956 г.  Американската психоаналитична асоциация. възлага на  Хелън  Рос и Бертрам Левин да направят общ обзор на обучителните програми на седемнадесет американски психоаналитични института. Техния обзор излиза през 1960 г. под формата на книга озаглавена "Психоаналитично обучение в Съединените американски щати".

След това Рос се мести във Вавингтон, където става член на Вашингтонското психоаналитично общество и супервайзер на детските аналитици.
След смъртта й,  Ана Фройд пише в писмо до една от сестрите й: ‘’За мен това означава, че нещо неизразимо скъпоценно го няма и никога няма да се върне. Рядката комбинация на доброта и интелигентност, непоколебимост и нежност, толерантност и острота на съждения, приятелство и взискателност на Хелън й бяха толкова присъщи. Надявам се, че тя знае колко много хора и не само аз се чувстват зле’’ Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия