Жан Шарко - 'Наполеон на неврозите'

Френският невролог  и професор по анатомична патология , Жан Шарко,  е роден   в Париж на 29 ноември 1825 година. Неговите изследвания са повлияли много върху развиващите се полета на неврологията и психологията.  Шарко е

2011-07-09 19:38:05
Жан Шарко - 'Наполеон на неврозите'
Френският невролог  и професор по анатомична патология , Жан Шарко,  е роден   в Париж на 29 ноември 1825 година. Неговите изследвания са повлияли много върху развиващите се полета на неврологията и психологията.  Шарко е наричан "Наполеон на неврозите". Бил е учител на Зигмунд Фройд .

Шарко  работи и преподава в прочутата болница Салпетриер около тридесет и три години. Неговата репутация на  преподавател  докарала  там студенти от цяла Европа.  През 1882 година, Шарко  създава неврологична клиника в Салпетриер, която била първата от този вид в Европа.

Най-продължително Шарко работи  върху хипнозата и хистерията. Той вярвал, че хистерията е неврологичен проблем причинен от наследствени проблеми в нервната система. Той използвал хипноза, за да предизвика състояние на хистерия в пациентите и изучавал резултатите. Негова  е заслугата за промяната на мнението на Френската медицинска общност за валидността на хипнозата (преди отхвърляна катo месмеризъм). Шарко разработва психогенната теория за произхода на хистерията.

Умира на 16 август 1893 година в Морван, Франция.  
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия