Вилхелм Райх и оргонната енергия

Австрийският  психоаналитик и биолог, Вилхелм Райх,   е роден на 24 март 1897 година в Добцау, Галиция. Още като студент по медицина той започва да придобива слава като  един от най-надарените психоаналитици около Зигмунд Фрой

2011-07-04 16:49:14
Вилхелм Райх и оргонната енергия
Австрийският  психоаналитик и биолог, Вилхелм Райх,   е роден на 24 март 1897 година в Добцау, Галиция. Още като студент по медицина той започва да придобива слава като  един от най-надарените психоаналитици около Зигмунд Фройд.

С времето, обаче, идеите на Райх  се радикализират и придобиват политически импликации. Така той се превръща в един от най-противоречивите мислители на миналия век. С утежняване на политическата атмосфера във времето между двете световни войни и идването на власт на Хитлер,  започват преследванията на идеите, работата и личността на Вилхелм Райх.

Той  показва огромна ерудираност и познание в области като психоанализата, културната антропология, биологията, философията, икономиката, социологията и литературата.  Неговите идеи оказват влияние върху много писатели и мислители.

До 1924 г., Фройд смята Райх за една от големите надежди на психоанализата. Райх организира успешни методологични семинари, помагащи за развитието на цялото психоаналитично движение. За разлика от повечето си колеги и последователи на Фройд, които смятат, че Фройд преекспонира значението на „сексуалността“, Вилхелм Райх смята, че, напротив,  ролята на сексуалността е много по-голяма.

През хаотичните години след Първата световна война, Райх използва комунистически  и социалистически  организации в Австрия и Германия, за да говори в бедняшките квартали и да образова безплатно в „сексуална и психическа хигиена“ хиляди младежи от социалните низини. Фройд е изцяло против „политизирането“ на психоанализата и отношенията му с Райх се изострят, а след 1933 година окончателно прекъсват.

С утежняване на политическата атмосфера във времето между двете световни войни и идването на власт на Хитлер започват преследванията на идеите, работата и личността на Вилхелм Райх. Книгите му са горени от нацистите в Германия и Австрия, откъдето той бяга към Скандинавия.

След публикуването на негови Opus magnum - Масовата психология на фашизма през 1933 възгледите му биват възприемани за прекалено радикални от психоаналитичното общество и дори от революционното крило на комунистическата партия, като Райх бива изключен и от двете организации. След разпостирането на сянката на Вермахта над Европа,  Райх търси убежище в САЩ.

Въпреки първоначалния прием в страната, не след дълго, през 1956 книгите на Райх са горени и на новия континент, а лабораторията и оборудването му биват насечени с брадви. Той  е арестуван и умира от сърдечен пристъп ,  докато пребивава в затвора, на 23 ноември 1957 година.

В началото зрялата работа на Вилхелм Райх се фокусира повече върху характеровата структура на масите, отколкото върху индивидуалните невротични симптоми и заболявания. Книгите му пропагандират за нерепресирана юношеска сексуалност и широко достъпно сексуално образование, свободно ползване на контрацептиви и правото на аборти, важността на сексуалната икономика и икономическата независимост на жените, хуманни работни условия за работническата класа, разбиване на тоталитарното патриархално семейство.

Анализите му описват ригидни, емоционално бронирани и смазани човешки общества населявани от импотентни, психически и биологично увредени човешки маси, които в неспособността си на пълноценен любовен живот и оргазъм, стават несъзнавани организатори и съучастници на смазващи, перверзни тоталитарни режими.

Когатоа емигрира в  Дания и Норвегия,  Райх не получава голяма подкрепа и още преди настъпването на войските на Хитлер, той  с помощта на някои все още неотказали се от него интелектуалци,  успява да намери убежище в САЩ.

В САЩ Райх развива свои авангардни идеи, касаещи космическата енергия на живота - ‘Оргонна енергия’, която циркулира, както през човешкото тяло, така и в цялата вселена. Райх постулира, че по-голяма част от културите развиват практики и табута, които блокират циркулацията на оргона в човешкото тяло и психика.

Райх разработва специален 10-дневен масаж за разблокирането на тялото, както и специални оргонно акумулиращи машини и приспособления. Именно заради последните, той бива осъден за „шарлатанство и неспазване на законите“. Федерални агенти изгарят книгите му и разрушават машините му с брадви.

Райх отказва да сътруднични в по-голямата си част на съда, като заявява, че съдът не е институция, която има легитимното право да отсъжда и оценява работата на независимите изследвания на учените. Самият Райх, след година престой в американски затвор,  умира в съня си от сърдечен пристъп.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия