Джон Каган и поведенческите модели при децата и юношите

Американският психолог Джером Каган  е един от ключовите пионери в психологията на развитието.  Той е почетен професор на Харвардския университет.  Роден е в Нюарк, САЩ през 1929 година. Според Каган  "темпераментът&qu

2011-06-19 17:02:05
Джон Каган и поведенческите модели при децата и юношите
Американският психолог Джером Каган  е един от ключовите пионери в психологията на развитието.  Той е почетен професор на Харвардския университет.  Роден е в Нюарк, САЩ през 1929 година.

Според Каган  "темпераментът" на децата е доста стабилен през времето и в това определено поведение у детето се предричат определени други поведенчески модели в юношеството.

В емпиричното изследване на Haggbloom et al., използващо шест критерия като цитати и разпознаване, Каган е  на 22-ра  позиция в класирането за най-известните психолози на 20 век, точно след Карл Юнг.

Според Каган, "темпераментът се свързва със стабилни поведенчески и емоционални реакции, които се появяват рано и са повлияни частично от генетичната конституция”. Той  отхвърля теорията на привързаността  и по-точно бележката на британския психиатър Джон Боубли, че връзката между грижещия се и детето е съдбоносно влияеща в по-късния емоционален и дори интелектуален растеж.  Каган критикува също и теорията на Джудит Харис , че групите от връстници повлияват повече на детето, отколкото родителите. Той вярва, че и двете страни емпиризъм и биогенетизъм са прекалено неразвити и че развитието на личността все още не е разбрано добре.

Джером Каган е носител на наградата 'Хофхаймер' на Американската психиатрична асоциация и на  наградата 'Грандвил Стенли  Хол' на Американската психологична асоциация.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия