Вилхелм Вундт създава първата лаборатория по психология в света

Немският физиолог  и философ, Вилхелм Вундт, се занимава  преди всичко с логика и с теорията на познанието. Той  също така е и  психолог.  Вундт е роден на 16 август 1832 година край Баден. Той  създава първата

2011-06-16 23:02:58
Вилхелм Вундт създава първата лаборатория по психология в света
Немският физиолог  и философ, Вилхелм Вундт, се занимава  преди всичко с логика и с теорията на познанието. Той  също така е и  психолог.

 Вундт е роден на 16 август 1832 година край Баден. Той  създава първата в света лаборатория по психология в Лайпциг през 1879 година. Като основен метод в своята лаборатория той използва интроспекцията (самонаблюдението).

Лабораторията на Вундт първоначално е била частен институт, но само две години след създаването, тя  получава статут на Държавен университетски институт. Най-известното  произведение на Вундт  е Психология на народите в 10 тома.

При Вундт са учили и множество българи, дали началото на психологията като наука в България, като Цветан Радославов /който написва химна на България/ ,  д-р Кръстьо Кръстев, Никола Алексиев, Иван Шишманов, Петър Нойков и Никола Бобчев.

Вундт  умира на 31 август 1920 година в Гросботен, Германия. В негова чест астероидът 11040 Вундт носи името му. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия