Ерик Ериксон и теорията за социалното развитие на човека

Немският психолог и психоаналитик Ерик Ериксон  е роден на 15 юни 1902 година във Франкфурт на Майн, Германия.  Той е известен   с теорията си за социалното развитие на човешките същества. Теорията му обяснява различните пр

2011-06-15 15:38:06
Ерик Ериксон и теорията за социалното развитие на човека
Немският психолог и психоаналитик Ерик Ериксон  е роден на 15 юни 1902 година във Франкфурт на Майн, Германия.  Той е известен   с теорията си за социалното развитие на човешките същества.

Теорията му обяснява различните процеси по време на развитието на човешката психика.Първият период е наречен младенчество и приключва около дванадесетмесечна възраст. Дали нуждите на детето ще бъдат удовлетворявани винаги и навреме (да бъде нахранено, приспано или подсушено),  предопределя дали възрастният индивид ще бъде оптимист, песимист или реалист, защото периодът е от изключителна важност за изграждане на доверие

Яслената възраст (от 1 до 3 години) е период, в който детето трябва да се научи да бъде сравнително самостоятелно. Ако не успее, то трябва да преглътне унижението и срама.

Третият период продължава приблизително до шестата година на детето. Ако то успее да се справи с игрите и заниманията в детската градина или у дома и да бъде достатъчно инициативно, детето ще е преминало през етапа успешно. В противен случай ще се чувства непълноценно.

Същата е задачата му и през училиюната  възраст (7 до 12 години), когато то трябва да се научи на труд.

Юношеството (13-19 г.) пък  е ключовият период в теорията на Ериксон. То продължава от тринадесетата до деветнадесетата година от живота на човека. В този период младият индивид търси себе си, опитва се да определи кой е, да се разграничи от другите и да се възприеме като отделен, уникален индивид.

Важен елемент от този експеримент е юношеската любов. Ако юношата не успее да опознае себе си, той се губи в другите. Ранната зрялост (20-40 г.)  е периода,   в който основната задача е намирането на партньор или спътник в живота. Въпросът, който трябва да бъде решен, е дали човек ще успее да постигне интимност  с друг индивид или ще останев изолация. 

Зрелостта също продължава двадесет години (40-60 г.). Това е времето, в което човек вече е създал семейство и сега на него се пада отговорността да отгледа следващото поколение.

Последният етап според теорията на немския психолог  е старостта (след шестдесетата година). Тогава човек вече е изпълнил своята задача и гледа смъртта  право в очите.

Въпросът е дали ще успее да погледне назад към живота си и ще бъде доволен от постигнатото или ще намери за какво да съжалява. Ако не успее да стигне до мъдростта за преходността  на живота, човек се отчайва. В този период той  би трябвало да престане да се страхува от смъртта, той просто я приема.

Ериксон умира на 12 май 1994 година в Харуич, САЩ.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия