Микробиология

2012-02-27 23:16:00
Микробиология

Микробиология / от гр.micros –малък, bios - живот и logos – наука. Наука за най-малките, невидими с  невъоръжено  око организми, наречени микроорганизми или микроби. Понятието “микроб” е въведено от френския учен Седийо в 1878 г. Обект на микробиологията са бактериите, актиномицетите, дрождите и плесенните гъби.

Микробиологията изучава - Морфологията, физиологията и биохимичните особености на посочените микроорганизми; Генетичният им апарат, наследствеността и изменчивостта; Измененията, които те предизвикват в организмите на хората, растенията и животните и неживата природа; Формите на взаимодействието им с живата и неживата природа; Тясно свързана с практическата дейност на човека.

Обща микробиология
Общата микробиология изучава най-общите закономерности в развитието на микроорганизмите, тяхната морфология и физиология, общите закономерности на жизнените процеси в микробната клетка, общите закономерности на генетиката на микроорганизмите, общите закономерности на микробиологичните процеси в природата, ролята на микроорганизмите в кръговрата на веществата.

Основни направления на общата микробиология - морфологията, таксономията, систематиката, генетиката на микроорганизмите, екологичната и геологичната микробиология, физиология и биохимия на микроорганизмите.

Промишлена микробиология
Промишлената микробиология разработва научните основи на използването на различните микроорганизми за получаването на продукти, представляващи стопанска ценност за човека – витамини, антибиотици, ензими, аминокиселини и др. Изучава свойствата на микроорганизмите-продуценти; условията за максимална биосинтеза на посочените метаболити; възможностите за промишлено получаване на тези метаболити.

Меидцинкса миркобиология
Изучава микроорганизмите, патогенни за човека, механизмите на инфекцията, методите на лабораторната диагностика, специфичната терапия и профилактиката на инфекциозните заболявания.

Ветеринарна микробиология
Изучава съответно микроорганизмите, патогенни за животните и разработва методите за диагностика, лечение и профилактика на инфекциозните заболявания при тях.

Селскостопанска миркобиология
Изучава биохимичните процеси при трансформациите на органичните и неорганичните вещества в почвата, предизвикани от микроорганизмите, ролята и участието на последните във формирането на почвите и почвеното плодородие.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия