Плодовата мушица - Drosophila melanogaster

Плодовата мушица (Drosophila melanogaster), която е наричана още винена мушица, е един от най-важните обекти на генетиката. Основната причина за това, е че жизненият й цикъл е кратък, тоест бързо се репродуцира, много лесно се отглеждат от изследоват

2011-11-26 19:40:15
Плодовата мушица - Drosophila melanogaster
Плодовата мушица (Drosophila melanogaster), която е наричана още винена мушица, е един от най-важните обекти на генетиката. Основната причина за това, е че жизненият й цикъл е кратък, тоест бързо се репродуцира, много лесно се отглеждат от изследователите в лабораторни условия и не се изискват много пари. От друга страна хрoмозомите на плодовата мушица на малки на размери и става още по-лесно изучаването на генома. Мъжките индивиди изключително лесно се отличават от женските. През 1910 година американският биолог и професор Томас Морган използва плодовата мушица, за да изучава и наблюдава наследствеността в Колумбийския университет.

Ето и класификацията на Drosophila melanogaster

Царство: Animalia    
Тип: Arthropoda    
Клас: Insecta    
Разред: Diptera    
Семейство: Drosophilidae    
Подсемейство: Drosophilinae    
Род: Drosophila    
Подрод: Sophophora    
Видова група: melanogaster    
Видова подгрупа: melanogaster    
Видов комплекс: melanogaster    
Вид: D. melanogaster

Жизненият цикъл на Дрозофила е около 30 дни при приблизително 28-29 градуса Целзий. При температура по-ниска от 17 градуса мъжките видове стават стерилни, а при температура по-висока от 30 градуса, всички загиват, не могат да преживеят.

Геномът на D. melanogaster съдържа 4 двойки хромозоми. Едната двойка е от половите хромозоми, а останалите три са автозоми означени като 2,3 и 4.За щастие вече целият геном (165-те милиона двойки бази) на мушицата е секвениран и се знае. Той съдържа приблизително 13,767 хиляди белтък-кодиращи гени, които всъщност са около 20% от целия геном.

Нормалните (дивите) видове Плодова мушица са с жълтеникаво-кафяво (понякога сиво) тяло, нормални крила и очи с цвета на тухла. Женските са около 2.5 милиметра големи, мъжките са малко по-мънички и са по-тъмни. Могат да се различат и по айцеполагалото, което има при женските видове и при натискане леко на коремчето, айцеполагалото се показва.  
  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия