Джон Линдли и систематиката на растениятта

Английският ботаник, Джон Линдли, има особено голям принос за развитието на систематиката на растенията. Линдли е роден в Кътън, Великобритания, на 8 февруари 1799 година. Баща му е  собственик на разсадник и автор на наръчник по градинарс

2011-11-02 14:47:27
Джон Линдли и систематиката на растениятта
Английският ботаник, Джон Линдли, има особено голям принос за развитието на систематиката на растенията.

Линдли е роден в Кътън, Великобритания, на 8 февруари 1799 година. Баща му е  собственик на разсадник и автор на наръчник по градинарство, което оказва влияние върху сина.  Джон завършва училище в Норуич, след което публикува няколко ботанически изследвания. През 1833 година той  става помощник-секретар на Градинарското дружество в Лондон и започва да помага на Джон Лаудън  при съставянето на „Енциклопедия на растенията“, завършена през 1829 година.

По време на работата си върху енциклопедията, Линдли се убеждава в недостатъците на „изкуствената“ класификация на Карл Линей, сравнена с предлаганата по това време от учени като Антоан-Лоран дьо Жусийо,  „естествена“ система.

През 1829 година Линдли  оглавява катедрата по ботаника в Юнивърсити Колидж и остава на този пост до 1860 година.  През този период той издава множество научни и научно-популярни книги свързани с растенията и тяхната систематика.

Линдли става член на Кралското дружество, на Линеевото дружесвто и  на Геологическото дружество.

Джон Линдли умира на 2 ноември 1865 година в Лондон. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия