Иван Урумов - автор на първите български учебници по ботаника и зоология

Българският ботаник и учител, Иван Урумов, е действителен член на Българското книжовно дружество. Иван Урумов е роден на 10 май 1856 година в Ловеч. Произхожда от заможно семейство. Учи в родния  си град,  в Габрово и  в клас

2011-10-09 12:58:11
Иван Урумов - автор на първите  български учебници по ботаника и зоология
Българският ботаник и учител, Иван Урумов, е действителен член на Българското книжовно дружество.

Иван Урумов е роден на 10 май 1856 година в Ловеч. Произхожда от заможно семейство. Учи в родния  си град,  в Габрово и  в класическа гимназия в Писек, Чехия.  По-късно работи като учител в Ловеч.

Урумов следва естествени науки във Виена и завършва  специалност ботаника в Хайделберг.

След завръщането си в България е учител в продължение на 40 години в Ловеч, Габрово, Русе и Търново.  Училищен инспектор е  в Ловеч, Плевен и Търново.  Урумов е автор на първите български учебници по ботаника, зоология и минералогия.

Иван Урумов изследва системно българската флора и събира образци от непознати на науката видове и български ендемити. По инициатива на Иван Урумов много български учители събират растения. Някои от тях получават български имена и носят името на Иван Урумов: Урумово лале е наречено така от австрийския ботаник Август фон Хайек , на името на неговия откривател. Освен с жълти, то се среща в България и с червени цветове. Други такива растения са Урумов лопен,  Урумов окситропис, Урумов кривец, Урумов равнец  и Урумов карамфил.

Основни трудове на Урумов са „Принос към българската флора“, „Материали по българска народна медицина“.

Иван Урумов е един от основателите на Българското ботаническо дружество през 1929 година. Той е действителен член (академик) на Българското книжовно дружество от 1904 година.  Председател на Природо-математическия клон на БАН.

Иван Урумов е член на Инициативния научен комитет за написване и напечатване на поредицата „ Ловеч и Ловчанско“. Автор е на 17 статии по темите ботаника и история. Първи пише биографиите на Васил Радославов, Иван Драсов и Марин Поплуканов. Дарява 5000 лв. лични средства за издаване на поредицата.

Урумов е почетен член на Ловчанското читалище „Наука“, на което дарява 1200 книги за читалищната библиотека. Дарител е и за : построяване на читалищната сграда, църквата „Св. Богородица“, безплатната ученическа трапезария и Ловчанското културно — благотворително дружество в София.

Награден е през 1936 г. с орден ‘Свети Александър’  III степен за принос в българската наука.

Иван Урумов умира на 9 октомври 1937 годиана в София.  Улица в Ловеч е наименувана „Академик Иван Урумов“.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия