Албрехт Косел и белтъците

Немският лекар и философ Албрехт Косел е  носител на Нобелова награда за  физиология или медицина за 1910 година за  изследванията си върху белтъците и нуклеиновите киселини. Албрехт Косел  е роден на 16 септември 1853 год

2011-07-05 22:56:42
Албрехт Косел и белтъците
Немският лекар и философ Албрехт Косел е  носител на Нобелова награда за  физиология или медицина за 1910 година за  изследванията си върху белтъците и нуклеиновите киселини.

Албрехт Косел  е роден на 16 септември 1853 година в Росток, Германия. Той се насочва към биохимията, по точно химия на тъкани и клетки. Косел  започва  изследване върху концентрацията на клетъчните ядра и промяната на  протеините. Интересува се от промяната на протеините при изменението на полипептида*.

Косел идентифицира и най-малките протеини. През 1886 година  Косел открива хистидина**,  след това преработва  метод за изолиране на химични съединения. Със своя ученик Хенри Дакин  той проучва аргиназата. По-късно открива и агмантина и успява да го изолира.

Косел умнира на  5 юли 1927 година в Хайделберг.

-----------------------
*Полипептиди -  дехидратационни полимери от аминокиселини, като всяка от тях е свързана със съседните си чрез пептидна връзка. Когато много аминокиселини се свържат с пептидна връзка структурата се нарича полипептид. Полипептидите имат молекулна маса, по-малка от молекулната маса на белтъците.
** Хистидин -  незаменима аминокиселина, която участва в растежа и възстановяването на тъканите на човешкия организъм. Той е от изключително значение за образуването на белите и червените кръвни телца и отговаря за реакцията на имунната система при възникването на алергии.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия